Nyheter

Nytt koncept för att bygga glasvägg till bastu och badrum

Bastupunkten har utvecklat ett modulariserat system med glas så också hemmafixaren kan bygga sin egen glasvägg, kan kombineras ihop till valfri längd men höjden blir alltid 2 meter.

I princip väljer men en glas/dörrkombination som finns i längder om 120, 140 och 150 cm,
dvs en glasdörr med sidoglas som båda har bearbetning för infästning av gångjärn.
Gångjärn och vertikalt handtag 90 cm ingår.

Till det väljer man ett sidoglas bredvid dörr som inte har någon bearbetning, dessa glas finns i fem storlekar, 40, 50, 60, 70 och 80 cm.

Tillsammans med glas/dörrkombination kan du nå vilka längder som helst i steg om tio centimeter, har du en öppning som tex är 1800 cm bred så kan du välja glas/dörrskombination om 120 cm och ett sidoglas till om 60 cm.

Ska du ha en lång vägg, säg 300 cm, så kan du välja en glas/dörrkombination om 1400 mm och två extra glas om 80 cm, extraglasen kan placeras valfri sida om glas/dörrkombinationen.

Ofta monteras dessa glas i utrymmen med värmegolv i klinkers, för ändamålet finns monteringssatser med expanderhylsa i mässing, dessa har ett borrdjup om endast 14 mm som används när du monterar U-profil för glas i golvet. I monteringssats medföljer också glassilikon och distanser som läggs under glaset i U-profil för att ställa glas i våg.

Endast enkla verktyg behövs, tex en geringssåg för kapning av U-profiler, en skruvdragare med försänkare, vattenpass och eller en linjelaser.

Att montera en glasvägg tar ungefär tre dagar för amatören, man börjar med att montera U-profiler som håller glas, monterar sen sidoglas som ska hålla dörren och nu ska silikonet härda minst 24 timmar före dörr och gångjärn monteras, därefter monteras ditt extra glas och slutligen skruvar du dit handtaget.
Allt blir väldigt elegant då alla skruvar är dolda inkl de som gångjärnen infästa med.
Dörren öppnas sen åt två håll med ett distinkt mittenläge, mycket säkert, mycket trevligt.

Invändningar har kommit beträffande glasväggens höjd som är 2 meter, ofta har men ju 2,4 meters rumshöjd, men två meters höjd på en glasvägg är rätt, det då takhöjd i en bastu bör ligga mellan 2 och 2,2 m, du ska alltså sänka taket i din bastu för att den ska bli bra, och då du får en naturlig halvvägg i överkant av glasväggen.

Detta system kan också användas för att bygga tex en duschvägg, en duschvägg behöver inte gå upp till tak då den ju har som syfte att hålla bort vatten från övriga badrummet, glasväggen får därmed ingen infästning i tak utan har istället ett stabiliseringsstag från glas till sidovägg, i det här fallet kan man använda en dörr för vägginfästning och ha ett separat glas framför duschdel.