Nyheter

Umeå kommun kliver in i Curiosum

Umeå kommun har beslutat att underteckna en överenskommelse med Umeå universitet om verksamheten vid Curiosum. Det är en helt ny verksamhet som omfattar det tidigare Umevatoriet och Sliperiet, samt en domteater. Tanken är att skapa en besöksverksamhet för skolklasser och allmänhet som inrymmer såväl medicin och teknik som samhällsvetenskap och humaniora.

– Det är väldigt roligt att Umeå nu får en sammanhållen verksamhet som Curiosum med möjligheter att utveckla en teknisk, pedagogisk och innehållsmässigt ledande forsknings- och innovationsmiljö där besökare i alla åldrar kan inspireras. Det är något Umeå kommun vill vara en del av. Kapaciteten att ta emot barn, ungdomar och allmänheten, men också näringslivet, blir betydligt större än de tidigare verksamheterna var för sig, vilket ger Curiosum bra förutsättningar, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Curiosum kommer att ta plats i det tidigare Sliperiet vid konstnärligt campus och innebär en integrering av Sliperiets verksamhet med Umevatoriet som flyttar från I20-området, samt en nybyggnation av en domteater. Domteatern är i sin tur en del av ett samarbete mellan fem ledande Science Centers i Sverige:

Visualiseringscenter C i Norrköping, Universeum i Göteborg, Tekniska museet i Stockholm, Malmö museer och Umeå universitet. Syftet med domteatrarna är att de ska utrustas med visualiseringsteknik i utvecklingens framkant och producera omslutande vetenskapliga visualiseringar.

Verksamheten vid Curiosum kommer att ha kapacitet att ta emot barn och ungdomar på skolbesök, deras vårdnadshavare, besökare från näringslivet och andra externa besökare.

Bygget av domteatern har möjliggjorts av en donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. En donation från Balticgruppen bidrar till skapandet av Curiosum. För nuvarande innovationsmiljön FABLAB har donationer tidigare utgått från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Balticgruppen, Stiftelsen Köpmannaföreningen, Tillväxtverket och Vinnova.

Verksamheten vid Curiosum kommer att bedrivas inom ramen för Umeå universitet.

Bild av Muyi Ibidun från Pixabay