Nyheter

Dämpade jobbprognoser inleder det nya året

Svenska arbetsgivare förväntar sig inleda det nya året med en något ökad efterfrågan på arbetskraft. Sysselsättningstrenden ligger på +4 procent för det första kvartalet 2020, vilket är något svagare efter ett och ett halvt år av mer positiva prognoser för jobbtillväxten. Framför allt i storstadsregionerna, storföretag och offentlig sektor är prognoserna dämpade, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Även om det höga trycket på arbetsmarknaden nu dämpas vill jag betona att det inte är nattsvarta siffror utan en övergripande positiv jobbprognos. Samtidigt vet vi att det råder utbredd kompetensbrist. På en arbetsmarknad i snabb förändring ändras kompetensbehoven ständigt, och därför krävs systematiska åtgärder för att kompetensutveckla arbetskraften. Annars riskerar arbetsmarknaden att stå inför en ökande arbetslöshet och en stor kompetensbrist på samma gång, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på +4 procent, vilket innebär att svenska arbetsgivare förväntar sig en något ökad efterfrågan på arbetskraft under årets första kvartal.

Prognosen är dock svagare jämfört med de senaste ett och ett halv året av mer optimistiska prognoser för jobbtillväxten. Sysselsättningstrenden är fem procentenheter svagare än föregående kvartal och tre procentenheter svarare jämfört med motsvarande period förra året, då prognoserna låg på +9 respektive +7 procent.

Stark prognos från norra Sverige, samtidigt som storstadsregionerna bromsar in

Arbetsgivare i fem av sex regioner rapporterar positiva jobbprognoser, men prognoserna är överlag svagare än de var motsvarande period 2019. Starkast jobbprognos kommer från norra Sverige, där arbetsgivare rapporterar en optimistisk sysselsättningstrend på +12 procent. Prognosen är en minskning med fyra procentenheter jämfört med motsvarande period förra året, då prognosen låg på +16 procent.

Jobbprognoserna för storstadsregionerna bromsar in från föregående kvartal. Sysselsättningstrenden för Stockholm- och Uppsalaregionen ligger på samma nivå som rikssnittet, +4 procent, och i Skåne rapporterar arbetsgivare en jobbprognos på svaga +2 procent. I Västra Götaland och Hallands län lämnar arbetsgivare den svagaste jobbprognosen på tio år, -9 procent, och sysselsättningstrenden minskar med hela 18 procentenheter jämfört med motsvarande period förra året.

– Det är oroande att trenden för storstadsregionerna pekar nedåt, och vi följer noga utvecklingen. När konjunkturen saktar in drabbas de som redan står långt ifrån arbetsmarknaden hårdast. Vi behöver brygga gapet mellan arbetssökande och de som behöver arbetskraft, så att vi är väl rustade inför en möjlig lågkonjunktur, säger Mikael Jansson.

Offentlig sektor och storföretag bromsar in

Åtta av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern har positiva jobbprognoser för det kommande kvartalet. I tjänstesektorn, byggbranschen, energisektorn, gruvnäringen, tillverkningsindustrin samt hotell- och restaurangbranschen rapporterar arbetsgivare en ökad efterfrågan på arbetskraft, med starkare prognoser än sysselsättningstrenden för Sverige som helhet.

Arbetsgivare inom offentlig sektor rapporterar dock en negativ prognos på -3 procent, en markant nedgång jämfört med föregående kvartal då prognosen låg på hela +16 procent. Ett annat orosmoln är att många storföretag tror på en minskad efterfrågan på arbetskraft, med en pessimistisk jobbprognos på -7 procent.

– Storföretag och offentlig sektor är viktiga draglok för sysselsättningen i Sverige, och det är därför bekymmersamt att de förväntas inleda året med minskat behov av arbetskraft. Samtidigt ser vi en generell trend där främst mindre kommuner kämpar för att rekrytera kvalificerad arbetskraft inom välfärdssektorn. För privata företag är det framför allt IT-kompetenser som är högt eftertraktade, säger Mikael Jansson.

Svag jobbprognos i Storbritannien

Arbetsgivare i hela 42 av de 43 länder som ingår i ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer rapporterar positiva jobbprognoser. Vid en jämförelse med motsvarande kvartal 2019 så har en majoritet av länderna en lägre prognos än förra året. Globalt sett har Japan och Grekland starkast jobbprognoser på +25 procent. USA:s sysselsättningstrend är +19 procent, på ungefär samma nivå som föregående kvartal. Brittiska arbetsgivare rapporterar en blek jobbprognos på +2 procent, vilket är den svagaste siffran på drygt sju år.

– Brexit fortsätter vara ett orosmoln för europeisk ekonomi, även om risken för ett avtalslöst utträde har minskat. Nu får vi hoppas att det stundande valet leder till ökad tydlighet och ett nytt parlamentariskt läge, så att företag i hela Europa får klarhet i hur förhållandet med Storbritannien kommer se ut i framtiden, säger Mikael Jansson.

Svenska regioners jobbprognoser

• Norra Sverige, +12 procent
• Östra Götaland, +7 procent
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +4 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +4 procent
• Skåne och Blekinge län, +2 procent
• Västra Götaland och Hallands län, -9 procent

Svenska branscher med starkast jobbprognoser

• Tjänstesektorn (finans-, fastighets- och uppdragssektorn), +13 procent
• Byggbranschen, +11 procent
• Energisektorn, +10 procent
• Hotell- och restaurangbranschen, +9 procent
• Gruvnäringen, +8 procent.

Bild: ManpowerGroup