Nyheter

”Stabil, men något ojämn marknad gör prissättning svårare”

Villapriserna stod stilla i november medan bostadsrätterna backade med 1 procent. På årsbasis har både villa- och bostadsrättspriserna öka med 4 procent. Skillnaden mellan ut- och slutpris för bostadsrätter var 6 procent. Marknadsaktiviteten är fortsatt hög samtidigt som bostadsrättsmarknaden är något ojämn. Det gör det svårare att sätta rätt utgångspris, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.

Prisutvecklingen för bostadsrätter i november varierade beroende på geografisk marknad. Centrala Stockholm var den enda marknaden där priserna steg. I Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och centrala Malmö stod priserna stilla. I riket som helhet, centrala Göteborg och Stor-Malmö backade priserna med 1 procent. Skillnaden mellan ut- och slutpris, den så kallade budpremien, var för bostadsrätter 6 procent i riket och 8 procent i Stor-Stockholm.

Prisutvecklingen på villamarknaden i november var, som under oktober, stillastående. Den enda region med prisrörelser på villamarknaden var Stor-Göteborg där priserna ökade med 1 procent. Medelpriset för en villa i riket i november var 3 229 000 kr.

– Antalet försäljningar ligger fortsatt på en hög nivå, vilket vittnar om en aktiv marknad där säljare och köpare möts i sina förväntningar. Samtidigt rapporterar våra medlemmar i olika delar av landet att marknaden är något ojämn och svårtydd. Vissa objekt säljs snabbt och till högre slutpris än förväntat medan andra är svårsålda, utan att det riktigt går att säga varför. Det gör det svårare än vanligt att sätta utgångspriser som ligger i linje med bedömt marknadsvärde, kommenterar Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

För komplett information om statistiken se www.maklarstatistik.se

Bilden:
Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.
Bild: Carina Vikarby