Nyheter

En seger för Hyresgästerna – Hyresgästföreningen kommenterar Hovrättens dom

Fastighetsägare får inte ensidigt sätta hyran för nyproducerade hyresrätter, utan måste förhandla fram den. I annat fall är risken stor för en retroaktiv återbetalning av hyran till hyresgästerna. Så blev fallet för Uppsalahem genom en prejudicerande dom av Hovrätten, som kom i dagarna. Detta är en stor seger för Sveriges hyresgäster och deras rätt att bo till en rimlig kostnad.

– Alla ska kunna ha råd att bo. Domen är både historisk och en seger för hyresgästerna. Hyrorna i nyproduktionen är redan rekordhöga, det har vi påtalat och varnat för flera gånger. Det här visar också att gränsen var nådd och vi tar med oss det i det fortsatta arbetet med nyproduktionsförhandlingar, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Uppsalahem valde alltså att själva bestämma hyran i en av sina nyproducerade fastigheter, Å-promenaden, och måste därför betala tillbaka överhyran retroaktivt till 61 hyresgäster, som med stöd av Hyresgästföreningen tog strid om hyran. Beslutet i Hyresnämnden och som Hovrätten bekräftar visar att Uppsalahem prissatt en normaltrea med ungefär 1400-1500 kr i överhyra och per månad. Det enda rimliga för de övriga 215 lägenheterna i fastigheten är att Uppsalahem framåt justerar hyrorna efter Hyresnämndens beslut.

–Domen är också viktig ur ett annat perspektiv. Just nu står vi inför hotet om marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det är något som kommer att urholka konsumenträtten och den skyddslagstiftning för hyresgäster vi har idag. Utan detta blir risken stor att hyresgäster kommer att utlämnas till en bostadsmarknad där plånboken istället styr och inte rätten till en bostad. Det accepterar inte vi, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Bild av Jason Goh från Pixabay