Nyheter

Byggnadsarbetarförbundet: ”Dags att städa upp i byggbranschen!”

De villkor och rättigheter som generationer av byggnadsarbetare kämpat för är hotade, skriver Johan Lindholm och Torbjörn Hagelin, Byggnads  i en debattartikel på SvD Näringsliv idag.

Skräckexempel från svenska byggarbetsplatser finns det många av, skriver duon vidare.:

Arbetare som bygger bostäder för 35 kronor i timmen. Folk som jobbar 70 timmar i veckan. Svart arbetskraft som utnyttjas hänsynslöst och sover på hårda golv.

Samtidigt som villkor dumpas slarvar företag med säkerheten, menar Johan Lindholm och Torbjörn Hagelin  vidare.  Hittills i år har 15 personer omkommit på svenska byggarbetsplatser. Tusentals har skadats.

Under hösten genomförde svenska myndigheter kontroller av 100 företag på 75 byggarbetsplatser.

Resultatet talar sitt tydliga språk:

– Hälften av företagen riskerar sanktionsavgifter.

– Var fjärde byggarbetsplats fick omedelbart stängas av på grund av allvarliga arbetsmiljöbrister.

– Närmare 30 fall av illegal arbetskraft.

”Stora svenska byggföretag och arbetsgivareorganisationer känner till den här verkligheten. Det är de själva som skapat den. I stället för att ha egen anställd personal eller anlita schyssta bolag tar de in underentreprenörer som rundar både kollektivavtal och laga”, skriver Johan Lindholm och Torbjörn Hagelin.

”Men fler och fler företagare börjar nu vakna upp. De inser vilka krafter de släppt loss. Svenska bolag förlorar jobb och konkurreras ut av aktörer som dumpar löner och struntar i arbetsmiljön. Näringslivsorganisationernas strategi har kommit ikapp de egna medlemsföretagen. De har bitit sig själva i svansen.”, avslutar Johan Lindholm och Torbjörn Hagelin i debattartikel i Svd Näringsliv.

Foto: Terese Perman