Nyheter

Mimer köper mark för att bygga 69 lägenheter i Västerås

Styrelsen för Bostads AB Mimer fattade idag beslutet att köpa mark av Peab Bostad AB för att bygga 69 lägenheter i Tegnerlunden, Västerås. I köpet ingår ett giltigt bygglov och färdiga bygghandlingar, samt del i redan färdigställd gemensamhetsanläggning. Mimer planerar nu att göra en entreprenadupphandling för uppförande av två flerbostadshus med byggstart under våren 2020.

Mimer köper en del av fastigheten Isolatorn 5. Området som kallas Tegnerlunden har ett centralt läge med gångavstånd till city och omfattar idag cirka 300 bostäder med både bostads- och hyresrätter.

På området finns också gemensamhetsanläggning med garage- och cykelplatser, utemiljö med bland annat lekplats samt ett gårdshus med övernattningsmöjligheter.

– Jag är glad att Mimer kan öka byggtakten genom detta projekt. Västerås växer så det knakar och nya små hyresrätter behövs verkligen, inte minst centralt, säger Jesper Brandberg (L), styrelseordförande Mimer.

– Genom att följa bygglovet och köpa nyttjanderätten till fastighetsägarens bygghandlingar får vi snabbt igång byggandet av nya bostäder. En investering som ligger i linje med Mimers målinriktning att årligen bygga 200 bostäder. Nu kommer vi att göra en entreprenadupphandling för byggandet av 69 nya lägenheter i ett attraktivt läge, säger Mikael Källqvist, VD, Mimer.

Radhus eller mindre flerbostadshus i Dingtuna

Styrelsen för Bostads AB Mimer fattade idag beslutet att köpa mark av Gustavianska stiftelsen vid Uppsala Akademi. De handlar om totalt cirka 7 000 m2 som en del av Österby 1:2. Mark som kan ge cirka 100 bostäder i radhus eller mindre flerbostadshus i Dingtuna.

Dingtuna har drygt 1 000 invånare och de flesta bor i småhus. Grundskola, tåg- och busskommunikation finns på orten, samt ett mindre utbud av kommersiell service. Planer finns på att bygga totalt cirka 280 bostäder söder om järnvägen, varav Mimer ska svara för ca 100 lägenheter. Detaljplanen har dock stoppats av Mark- och miljödomstolen med anledning av att bebyggelsen sker på odlingsbar mark. Västerås stad kommer att överklaga beslutet.

– I Mimers uppdrag ingår att vara med och utveckla hela Västerås. I det arbetet är levande serviceorter som Dingtuna viktiga att prioritera. Vi vill att Dingtuna ska kunna erbjuda nya bostäder, locka till sig fler människor och växa för att kunna erbjuda ännu bättre service och kommunikationer. Därför har styrelsen tagit beslutet att köpa mark som ger Mimer möjligheter att bygga småskaligt i en fin omgivning med närhet till både skola och tågstation. Markköpet är givetvis villkorat till att en godtagen detaljplan finns på plats, säger Jesper Brandberg (L), styrelseordförande, Bostads AB Mimer.

– Vi har respekt för de synpunkter finns och för Mark- och miljödomstolens beslut att stoppa byggplanerna. Västerås stad kommer att överklaga och vi avvaktar den fortsatta tillståndsprocessen. Från Mimers sida vill vi säkerställa tillgången till bra mark i Dingtuna för att kunna bygga radhus och låga flerbostadshus. Vi vill gärna investera i Dingtuna som har bra förutsättningar att växa och kan erbjuda ett fint boende med bra kommunikationsmöjligheter, säger Mikael Källqvist, VD, Bostads AB Mimer.

Bild: Pixabay