Nyheter

Campusplan 2030 – vägvisare för Högskolan Västs campusutveckling

Nu tas gemensamma krafttag för att utveckla Högskolan Västs campus och Trollhättan som student- och kunskapsstad. Vid gårdagens styrelsemöte på Högskolan Väst ställde sig styrelsen bakom Campusplan 2030 som pekar ut riktningen för det fortsatta arbetet.

– Campusplanen blir en viktig del och vägvisare i arbetet med att utveckla Högskolan Väst som ett attraktivt lärosäte. Vår ambition är att Högskolan Väst ska vara en aktiv samhällsaktör. Vår profil samt tillika regeringsuppdrag ”Arbetsintegrerat lärande” (AIL) gör att vi har en viktig roll i en allt mer föränderlig värld. Nu ska vi utveckla vårt campus så att det återspeglar att vi är landets ledande AIL-högskola, säger rektor Martin Hellström.

Utifrån campusplanen är syftet att skapa en miljö där akademi och arbetsliv möts och där studenter, medarbetare, samverkanspartners och allmänheten vill vara. Campusplanen bidrar till att göra campusområdet mer integrerat med centrum och ligger i linje med Trollhättans Stads ambitioner för att utveckla stadskärnan.

Några exempel på prioriterade utvecklingsområden är:

Bygga bostäder på campus
Skapa gröna miljöer – ute och inne
Skapa plats för aktivitet, service och umgänge.

– Det har varit oerhört givande att leda arbetat med att ta fram en campusplan. En viktig framgångsfaktor har varit samverkan med Trollhättans Stad, Kraftstaden, Eidar och Studentkåren från projektets start, säger högskoledirektör Li Lejerstedt.

Hon fortsätter:

– Vision och målbilder har utvecklats i samverkan och uppdraget har varit att campusplanen ska bidra till att stärka och utveckla Högskolan Västs attraktivitet som ledande AIL-högskola, Trollhättans attraktivitet som student- och kunskapsstad samt en levande och attraktiv stadskärna.

Campusvisionen:
”Ett campus där möten skapas. Mötet mellan kunskaper, idéer, kulturer och människor. Vårt campus är en kreativ och inspirerande miljö för livslångt lärande och gränsöverskridande samverkan. Här skapas möten mellan akademi, arbetsliv och omgivande samhälle för att tillsammans skapa kunskap och utveckling. Vårt campus synliggör forskning och framsteg på ett tillgängligt och inkluderande sätt. Här vill man vara och här känner sig alla välkomna.”

– Högskolans placering i stadskärnan ger oss unika utvecklingsmöjligheter. Jag ser fram emot en fortsatt samverkan med att förverkliga våra gemensamma målsättningar, säger Li Lejerstedt.

Företrädare för Trollhättans Stad kommenterar planen så här:

– En fortsatt utveckling av Högskolan Väst är viktig för att stärka Trollhättans attraktions- och konkurrenskraft som student- och kunskapsstad. Detta bidrar till att attrahera företag, evenemang och nya invånare. Jag ser mycket positivt på det nära samarbete mellan Högskolan Väst, Trollhättans Stad, Eidar och Kraftstaden som ligger bakom den campusplan som är framtagen. Det bådar gott för det fortsatta arbetet och är viktigt för Trollhättans framtid, säger Paul Åkerlund, Kommunstyrelsens ordförande.

– Högskolan Väst har ett fantastiskt läge mitt i centrala Trollhättan. Detta läge kan vi utnyttja ännu bättre för att skapa positiva effekter både för högskolan och Trollhättan. En viktig del av campusutvecklingen är att skapa ett campusområde med liv och rörelse alla dagar i veckan. Det ökar inte bara trivseln för studenter och medarbetare.

Fotnot:
Termen campus är ett samlingsbegrepp för all högskoleanknuten verksamhet. Det rymmer såväl den fysiska platsen med dess miljöer och byggnader som den verksamhet, det liv och den kringservice som finns på Högskolan Väst. 2008 stod nuvarande campus klart i Trollhättan och då flyttade även högskolans verksamhet i Uddevalla och Vänersborg till Trollhättan.

Bilden:
Visionsbild över campus.

Contekton Arkitekter