Nyheter

Klart för nytt handelsområde på I20-området i Umeå

Kommunfullmäktige, Umeå kommun, beslutar att anta detaljplanen för del av fastigheten Umeå 4:3 med flera inom I20-området. Syftet är att skapa ett nytt modernt verksamhets-, kontors- och handelsområde i Umeå.

– I20-området har en enorm potential och syftet med den här detaljplanen är att skapa planmässiga förutsättningar för handel och andra verksamheter. Förhoppningen är att den här platsen som ligger mitt emot Stora Birk, på andra sidan av Ersmarksvägen, ska bli en attraktiv del av Umeå och i framtiden fungera som stadsdelscentrum för kringliggande stadsdelar, säger Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen, Umeå kommun.

I beslutsunderlaget poängteras betydelsen av att området som kallas Sandbäcken ska bidra till ökad integration mellan olika delar av Umeå. Det handlar inte minst om den direkta anslutningen till Ersboda och Stora Birk, men också den nära kopplingen till stadskärnan, tre kilometer, och till Universitetsstaden.

Den första delen av planen innebär en handelsplats som ska samverka med fortsatt planläggning av en andra etapp av handelsområdet, samt en möjlig utveckling av I20-området.

Samråd och en granskning av detaljplanen har genomförts där Länsstyrelsen, lantmäterimyndigheten, berörda sakägare, kommunala och statliga instanser har haft möjlighet att framföra synpunkter.