Nyheter

Gummifabriken vinner pris för bästa arkitektur

Ombyggnaden av gummifabriken i Värnamo till inkluderande aktivitetshus får årets arkitekturpris av Sveriges Arkitekter i Jönköping-Kronoberg. Priset uppmärksammar ett nyligen färdigt byggnadsverk, som visar prov på innovation och håller hög arkitektonisk klass. Prisutdelaren lyfter det lustfyllda och inspirerande i det nygamla huset och pekar också på vikten av återbruk i byggandet.

– Gummifabriken är en värdig vinnare och ett exempel på hur bra arkitektur kan hjälpa till att skapa nya värden och möjligheter i stadsomvandling. Detta är högst relevant i dagens samhälle där vi måste hitta klimatsmarta och effektiva sätt att återbruka våra byggnader, säger Tom Billingham, landskapsarkitekt LAR/MSA och ordförande för Sveriges Arkitekter i Jönköping-Kronoberg, SAJK.

Den nedlagda fabriken har omvandlats till ett allaktivitetshus med ambitionen från politikerna om en inkluderande plats för kultur, kunskap och företagande som kan berika varandra. Huset har plats för Campus Värnamo, bibliotek, teknikcenter, lokaler för utställningar och biograf, auditorium, restaurang och Värnamo Näringsliv. BSV Arkitekter (tidigare MA Arkitekter) har ritat ombyggnaden och beställare är Värnamo kommun.

Juryns motivering lyder:

”Genom tydlig gestaltning skapas en innovativ och självklar samlingsplats för kultur, kunskap och näringsliv med förankring i Värnamos nutid, dåtid och framtid. Arkitekterna lyckas förvandla ett komplext program till en enhet av lustfylld aktivitet och inspirerande möten, baserat på ett enkelt och tydligt koncept av öppenhet och lekfull rationalism.”

– Det är fantastiskt trevligt att Värnamo kommun genom Gummifabriken vinner SAJK:s arkitekturpris. Att få priset bekräftar kommunens mål i att verka för en attraktiv stadsbyggnad som präglas av hållbar arkitektur. Gummifabriken är då ett bra exempel som visar medvetenhet om arkitektoniska kvaliteter och genomtänkt omvandling av en gammal industribyggnad till en ny mötesplats fylld av inspiration, kreativitet och upplevelser, samtidigt som man har lyckats bibehålla den kulturimage som karakteriserar Värnamo, säger Behnam Sharo, stadsarkitekt i Värnamo kommun.

Sveriges Arkitekter i Jönköping-Kronoberg är en lokalförening till fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter. Den delar varje år ut ett arkitekturpris i syfte att lyfta fram och uppmärksamma goda insatser inom arkitektur. Priset är ett erkännande och en uppmuntran för både verkets beställare och arkitekt. Förutom gummifabriken var Trummens Strand i Växjö nominerat i år.

Priset delas ut på Gummifabriken den 12 december kl 18 i samband med en visning av allaktivitetshuset.

Bilden:
Gummifabrikens reception.
Foto: Jonas Johansson