Nyheter

Beijer Byggmaterial i Uppsala – störst och modernast i landet

Beijers Byggmaterial i Uppsala genomgår en total förnyelse. Det enda som behålls är stommen till en av huskropparna. Byggmaterialvaruhuset hålls öppet under hela byggtiden och för att klara detta genomförs projektet i etapper.

– Vår befintliga anläggning togs i bruk 1973 och vi måste nu göra en total förnyelse för att kunna hänga med de övriga byggvaruhusen i staden, säger Lars Holmgren, butikschef och marknadsansvarig för Beijer i Uppsala.

Drive In-hall

I den nya anläggningen kommer alla produkter och allt virke under tak. Det blir en varm och bekväm helt ny Drive In-hall, där kunderna plockar produkterna från hyllor, som är låga eller på måttlig höjd. Besvärliga lyft kommer därmed att undvikas.

– Det blir bättre för kunderna och samtidigt bättre arbetsmiljö för vår personal som dessutom slipper en hel del plockningsarbete och kan ägna mer tid åt vägledning och råd till kunderna, fortsätter Lars Holmgren. Dessutom behöver vi inte längre skilja på fuktkänsliga och tåliga produkter. Detta förenklar logistiken. Det blir lättare att hitta, och varor som hör ihop kan ligga på samma ställe.

Drive In-hallen kommer att färdigställas under hösten och man hoppas på invigning av denna till jul. Våren 2020 ska en ny mellanbyggnad stå klar, med kassa, kundservice och grovbutik. Där blir också plats för café och utställningar. I en tredje etapp omdanas den enda befintliga byggnad som sparas. Det blir emellertid enbart stommen som återanvänds. Resten blir nytt och byggnaden kommer att inrymma småprodukter samt eget kontor.

– Vårt byggvaruhus i Uppsala är det största i landet och med vårt suveräna och väl bekanta läge i staden kommer vi säkert att behålla den ställningen. Och vi ser verkligen fram mot en stor invigning efter den avslutande etappen som förhoppningsvis blir klar inför julen 2020, säger Lars Holmgren.

Beijer anlitade Umami Arkitektur AB för att ta fram förfrågningsunderlag. När upphandlingen väl var klar, övertog utföraren Fastec underlaget och svarade sedan för en totalentreprenad, som då inkluderade bland annat A-handlingar. Fastec ansvarar därmed för all projektering och all byggproduktion.

– Beijer Bygg är en bra beställare som vet vad de vill ha och dialogen mellan oss fungerar mycket bra, säger Lars Thumb, projektchef på Fastec.

En stor utmaning för produktionen är att den sker medan varuhuset är öppet för kunder. Det ställer stora krav på personsäkerhet och övrig säkerhet. Rivningar och husbyggnationer utförs i etapper. Samtidigt måste man ligga i fas med markarbeten, rör i mark och sedan finplanering. De nya delarna av anläggningen utförs av Fastec i två etapper, där den andra blir klar i juni 2020. För de som sköter byggproduktionen är det dock fråga om betydligt fler arbetsfaser för att kunna få allt på plats. När allt är klart har Beijer en komplett helt modern anläggning.

– Det stora varuhuset är lite av ett flaggskepp för vår beställare och det betyder att det blir en viktig referens även för oss. Överhuvudtaget är det ett intressant och stimulerande projekt, avslutar Lars Thumb från Fastec.

FAKTA
Beijer
Om- och nybyggnad av Beijer Byggmaterial i Uppsala
Tidplan: augusti 2018–november 2020
Byggherre: Beijer Byggmaterial AB
Totalentreprenör: Fastec Sverige AB
Konsult: Ramböll Sverige AB
Värde: cirka 95 miljoner kronor

Bilden:
Den arkitektoniska frihetsgraden är inte särskilt stor vid projektering av ett byggvaruhus, men en utmärkande detalj för Beijer i Uppsala är att Drive In-hallens fasad försetts med dekorationer i cederträ.
Foto: Kjell-Arne Larsson