Nyheter

Nu ska Leanheat energieffektivisera Sveriges bostäder med hjälp av AI

Finska Leanheat, som utvecklar AI-baserade IoT-lösningar för att energioptimera fastigheter och fjärrvärmebolag samt skapa ett bättre inomhusklimat, etablerar sig nu i Sverige. Företaget har starka tillväxtambitioner på den svenska marknaden och driver redan pilotprojekt med lokala fastighets- och energibolag.

Traditionella värmesystem anpassas inte till olika väderförhållanden eller byggnadens termodynamiska egenskaper. Det leder till övervärmning och dåliga inomhusförhållanden. Fastighetsägarna har även stora utmaningar med att hålla husen i bra skick samtidigt som kostnaderna ökar.

För att få bukt med problemen har Leanheat utvecklat en IoT- och AI-lösning som förbättrar energieffektiviteten och ger stora kostnadsbesparingar för fastighetsägare och fjärrvärmeföretag. Den årliga energiförbrukningen minskas med 7–10 procent och därutöver sänks toppeffekten med i genomsnitt 20 procent. Leanheats lösning ger även ett bättre inomhusklimat för boende.

Leanheats AI mäter och samlar in data med hjälp av sensorer som är installerade i fastigheterna och i lägenheterna. Systemet samlar sedan in data från sensorerna, som tillsammans med data från väderprognoser och energiföretagens fjärrvärmenätverk, optimerar byggnadernas och lägenheternas inomhusklimat och energiförbrukning i realtid. Med hjälp av information om luftfuktigheten så kan systemet också förutspå framtida potentiella fuktrelaterade problem.

Många större fastighetsägare i Finland har Leanheats lösning i storskaligt bruk där systemet övervakar, styr och optimerar såväl inomhustemperatur som luftfuktighet i över 125 000 lägenheter. Den genomsnittliga återbetalningstiden är 3.5 år. Leanheat har även verksamhet i Kina, Danmark, Norge, Polen och Tyskland.

– Leanheats målsättning är att skapa en snabb tillväxt i Sverige och att bygga en stark lokal organisation. Det stora bostadsbeståndet som redan i dag använder Leanheats lösning i Finland ger en gedigen bas för oss när vi nu ökar satsningen på den svenska fastighets- och fjärrvärmemarknaden. Vår ägare Danfoss, som redan är en erkänt stark aktör på den svenska marknaden, är också ett stöd för Leanheats expansion i Sverige, säger Jukka Aho, VD för Leanheat.

Leanheat har rekryterat medarbetare med lång erfarenhet och ett stort nätverk inom branschen i Sverige. Maria Gihlström, som bland annat arbetat med OEM-försäljning hos Grundfos, är ansvarig för försäljningen av Leanheats lösningar. Håkan Berg, har börjat som Senior Advisor. Håkan har bland annat varit vd för HSB Norra Stor-Stockholm och vice ordförande för arbetsgivarorganisationen Fastigo.

– Leanheat har haft en stark tillväxt i Finland där vi samarbetar med de flesta ledande aktörer på marknaden. Nu ser vi goda möjligheter att ta marknadsandelar även i Sverige då vår lösning hjälper fastighetsägare och fjärrvärmeföretag att energieffektivisera och skapa ett bättre inomhusklimat på ett helt nytt sätt, säger Maria Gihlström, försäljningschef Sverige.

Leanheats lösning var 2018 en av tre finalister i Energy Efficiency, Smart Devices & Storage kategorin i den ansedda internationella Start Up Energy Transition Award-tävlingen. Samma år vann Leanheat ”Årets Närenergilösning 2018” i en tävling ordnad av Finlands Närenergiförbund. I januari 2019 vann Leanheat pris för ”bästa klimatinnovation” i en innovationstävling ordnad av Asuntomarkkinat.

Om Leanheat

Leanheat är ett finländskt teknologiföretag, vars AI-baserade IoT-lösning bevakar, styr och optimerar temperaturer och fuktigheten i fjärrvärmebyggnader. Lösningen ökar fastigheternas energieffektivitet, optimerar fjärrvärmebolagens verksamhet och skapar ett bättre inomhusklimat för boende. Leanheats lösning har installerats i över 125 000 lägenheter runtom i världen och målet är att nå en miljon lägenheter före slutet av 2022. Omsättningen var 100 miljoner kronor under år 2018. Leanheat har i dag verksamhet i Finland, Kina, Danmark, Sverige, Norge, Polen och Tyskland. Företagets strategiska partner sedan 2016 är danska Danfoss och i dag är Leanheat också en del av Danfoss-koncernen.

Bild: Leanheat