Nyheter

Svenskarna drömmer om villa med sjötomt på landsbygden

Sveriges storstadsregioner fortsätter att växa och är större än någonsin. Priserna på bostäder ökar och bostadsbristen är ett hett debatterat ämne. Men är det verkligen storstan som svenskarna drömmer om? Inte enligt Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Trendrapporten.

Kartläggningen visar nämligen att ett boende på landsbygden står högst upp på önskelistan. Så gör även en villa med sjötomt.

Svensk Fastighetsförmedling presenterar för sjunde gången sin årliga undersökning Trendrapporten. Kartläggningen baseras på en riksrepresentativ undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling.

I den har drygt 2 400 svenskar fått svara på hur de ser på sitt drömboende. Rapporten visar att svenskarnas drömhem är en villa med sjötomt, vilket nästintill var tredje svensk uppger. En av fyra svarar även att det optimala boendet helst ska ligga på den svenska landsbygden.

Om det inte ligger på landsbygden får det istället gärna ligga utanför Sveriges gränser. Undersökningen visar nämligen att 18 procent ser sitt mest önskvärda hem vid medelhavet eller vid annat hav utomlands.

– Årets upplaga av Trendrapporten visar att svenskarnas drömmar går emot den trend vi ser i dagsläget. Det bor fler än någonsin i Sveriges storstäder, samtidigt drömmer allt fler om ett liv på landet. Detta är något som väcker en intressant tanke kring det liv svenskarna lever och hur de önskar leva. Vad är det som skapar denna längtan? I storstaden finns större utbud av jobb och utbildningsmöjligheter, något som bidrar till de större städernas funktion som magnet. Men det kan också skapa en hög puls och en miljö som skiljer sig från landsbygdens lugn, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Att bo i en svensk storstad hamnar alltså längre ner på listan över majoritetens drömboenden. Endast 9 procent uppger att det ideala boendet ligger i en metropol. Något som dock skiljer sig bland de unga. Hela 15 procent av de i åldrarna mellan 18 och 29 år fantiserar nämligen om ett liv i storstaden.

– Drömmen och önskan om ett liv på landet kan även ses som en motreaktion till de större städernas utformning. Statistiken från Trendrapporten känns som ett bevis på att allt fler drömmer om ett liv i det gröna. Det gör det viktigare att integrera mer grönområden och främja nationalparker i de större städerna för att på så sätt bidra till en känsla av natur och lugn, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

I toppen:
1. Villa med sjötomt 31 %
2. Modern villa 13 %
3. Röd stuga med vita knutar 12 %

I botten:
1. Rymdkoloni 1 %
2. Husbåt 2 %
3. Radhus 2 %

Bild: Pixabay