Nyheter

Älmhults handelsplats satsar på framtiden

En helt ny evenemangsarena för konsertarrangemang och konferenser. Det är bara en av nyheterna när Älmhults handelsplats utvecklas de kommande åren. Den omfattande ombyggnationen beräknas kosta omkring 150 miljoner och stå klar under 2023. Detta är första steget mot att skapa en aktiv och välkomnande mötesplats.

– Det här är startskottet för något nytt. Genom den här satsningen vill vi medverka till att göra Älmhult till en ännu bättre plats där människor från hela världen kan mötas, socialisera, shoppa, uppleva och skapa nya saker tillsammans, säger Selin Hult, projektledare på Älmhults handelsplats.

Den nya arenan kommer att kunna användas till flera olika sorters evenemang men även verka inom kultur och möten. Arenan väntas stå klar under mars 2020 och den kommer att ha möjlighet att ta emot upp till 2 500 personer. Publikkapaciteten öppnar upp helt nya möjligheter för nöjes- och kulturarrangemang som tidigare inte varit möjligt i Älmhult. Arenan kommer även att kunna stå som värd för större konferenser.

Arenan är bara en del av den omfattande satsningen i området och transformationen från handelsplats till aktivitets- och innovationscenter.

Bättre samverkan mellan handelsplatsen och regionala intressenter
En permanent lokal matmarknad med Saluhallskänsla planeras. Den kommer bland annat att ha aktörer inom restaurang- och cafébranschen samt frukt och grönt. Man kommer att ha samarbete med lokala lantbrukare och regionalt tillverkade produkter kommer att ingå i sortimentet.

– Älmhults handelsplats ska verka för samverkan mellan alla våra intressenter. Detta gör vi genom att visa upp allt Småland har att erbjuda i form av entreprenörskap, uppfinningsrikedom, natur, mat, sport och evenemang, säger Selin Hult.

Området kommer även att inkludera ett spektakulärt konstgjort berg bredvid den lokal som idag rymmer Lidl. Berget kommer att användas till att rymma olika butiker, fritidsaktiviteter utanpå och inuti som exempelvis skateboardramp, klätterväggar samt en sportbar med bowling.

Tidigare satsningar på olika sorters marknader samt aktiviteter som boule och skridskobanan har fungerat jättebra. Matmarknaden och Aktivitetsberget kommer att bli en gemensam mötesplats för alla generationer och aktiva människor i Älmhult. På detta sätt vill Älmhults handelsplats ytterligare knyta ihop handelsplatsen med city på ett naturligt sätt.

Älmhult som nav för innovation, entreprenörskap och hållbart levnadsätt
Förhoppningen är att satsningen ska göra Älmhult till ett nav för innovation, konferenser, möten, handel, aktiviteter, boende och ett hållbart levnadssätt. En plats som lockar till sig invånare, studenter och näringsidkare i staden och regionen samt turister, experter och företag från när och fjärran.

– Älmhult har en enorm potential. Här bor människor med 50-60 olika nationaliteter och staden tar emot 50 000 IKEA-besökare från hela världen varje år. Älmhults handelsplats förstärker hela regionen; den lokala handeln, de lokala producenterna och entreprenörerna och befäster Älmhult som en framtidstad, säger Selin Hult.

Ombyggnationen beräknas kosta omkring 150 miljoner och stå klart under 2023. Arenan kommer att stå färdig under mars 2020.