Nyheter

Bygginvesteringarna rasar

Bygginvesteringarna i Sverige kommer att minska med fyra procent mellan 2018 och 2020 och för bostadsbyggandet är nedgången ännu större. Det redovisar Sveriges Byggindustrier i en konjunkturrapport som släpptes idag.

– Det är alarmerande. Senast vi hade en så stor nedgång var 2008, 2009 och då var vi i lågkonjunktur. Nu har vi haft ett bostadsminskande i högkonjunktur och går nu in i en sämre konjunktur, det ser inte bra ut, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier till siten fplus.se.

Boverket menar att det nu skiljer 20 000 bostäder per år mellan vad som byggs och vad som krävs.

– Det är problematiskt eftersom befolkningen fortsätter att växa. Vi ser att det här slår hårdast mot Stockholmsregionen där man behöver hitta politiskt smörjmedel för att kunna hålla igång Stockholm som tillväxtmotor, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

2019 kommer antalet påbörjade byggen gå ned med 16 procent jämfört med 2018.

Bild av Photo Mix från Pixabay