Nyheter

Detaljplan för Västra Brinkvägen i Umeå fastställd

Kommunfullmäktige antar detaljplanen för fastigheten Umeå 2:1, Västra Brinkvägen, Väst på stan i Umeå. Det innebär att området nu får förutsättningar för bostadsbyggande, park, småbåtshamn, med mera.

– Nu har vi äntligen fått den här detaljplanen på plats, det är väldigt positivt. Fastigheten är principiellt viktig både genom sitt centrala läge och dess naturvärden. Fullmäktige understryker därför att byggnationerna i området behöver anpassas till landskapsbild och terräng, men också att naturmark i slänten mot älven, strandnära naturvärden, samt allmänhetens tillgänglighet till älven säkerställs, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Området har varit föremål för diskussion i kommunfullmäktige vid flera tillfällen och det aktuella ärendet har handlagts sedan 2014. Nu har olika remissinstanser granskat handlingarna i detaljplanen, som även har justerats och uppdaterats.

De ändringar som utförts är dels nya utredningar avseende fladdermöss och skred, dels en reviderad plankarta med tillhörande planbeskrivning samt utlåtande. Därutöver har Länsstyrelsen Västerbotten tagit del av bifogade handlingar och inventeringar, inklusive en ny inventering av fladdermöss i området.

Länsstyrelsen instämmer i kommunens bedömning att artskyddsdispens inte kan anses krävas för genomförande av rubricerad detaljplan.

Bild: Pixabay