Nyheter

Rekordstort Dana Lim Pris delas av forskare med hjärtat på rätt ställe

Socialt ansvar står högt på dagordningen hos Dana Lim. Detta blev ännu en gång bevisat när Dana Lim-priset nyligen delades ut. Det rekordstora priset på 650 000 danska kronor, vilket motsvarar närmare 950 000 svenska kronor, gick i år till två forskningsprojekt med hjärtan som klappar för just hjärtat.

Socialt ansvar är lika viktigt som att svara i telefon när kunden ringer. Åtminstone om du frågar Dana Lim, Nordens största tillverkare av lim, spackel- och fogmassor. Att stötta vetenskaplig forskning som främjar näringsliv och gemenskap är en central del av Dana Lims DNA och detta blev återigen bevisat när Dana Lim-priset delades ut under ett festligt evenemang, på det nordiska huvudkontoret i Köge den 4 oktober.

Det är Dana Lims ägare Kai Hansen Fonden som delar ut priset till diverse välgörenhetsändamål och i år gick priset till två imponerande forskningsprojekt. Det första priset på 450 000 danska kronor gick till forskning om förebyggandet av blodproppar och hjärtflimmer efter hjärtoperationer. Det andra priset på 200 000 danska kronor gick till en PhD-studie med fokus på en mer effektiv utredning av patienter med kroniska bröstsmärtor.

Två prismottagare, två hjärtesaker… bokstavligen.

Första prismottagaren var överläkaren Helena Domínguez. Hennes forskningsprojekt LAACS-2, undersöker systematiskt huruvida en stängning av hjärtats vänstra förmaksöra minimerar risken för blodproppar efter en hjärtoperation.

– Förmaksörat är en rest från fosterutvecklingen. Om det vänstra förmaket börjar flimra efter en hjärtoperation finns det risk att det bildas blodproppar. Dessa kan färdas upp i hjärnan och orsaka stroke. Med Kai Hansen Fondens bidrag kan vi mer systematiskt undersöka om det går att minimera denna typ av risk hos hjärtopererade patienter, förklarar Helena Domínguez.

Louise Hougesen Bjerking är nästa person som prisats för sin forskning på kroppens viktigaste organ. Hennes PhD-studie har som mål att identifiera ett mer effektivt sätt att diagnostisera kronisk bröstsmärta. Istället för de resurskrävande undersökningarna som finns idag kommer studien att använda ett CADscor®System som mäter hjärtljud och flöde i kranskärlen. Hon berättar:

– Vi är mycket tacksamma för utmärkelsen, som bidrar till att denna studie genomförs. Förhoppningsvis kommer vi att närma oss en enklare metod för att utesluta kranskärlssjukdomar hos patienter med kronisk bröstsmärta. Vi vill använda en liten sensor som mäter bland annat hjärtljudet hos patienter. På detta sättet kan vi inom 15 minuter säga om du behöver undersökas vidare eller om allt är som det ska. Dessutom behöver du inte vänta i många dagar på svar eller gå igenom mer krävande utredningar.

Byggbranschens mest atypiska affärsmodell

Ordföranden för Kai Hansen Fonden, Mogens Overgaard, är extra glad för mottagarens och stiftelsens räkning i år:

– Det är alltid en stor dag när vi ska överlämna Dana Lim-priset till någon. Det är ett nöje att vi i år kan stödja två forskningsprojekt som gynnar oss alla. Vi har förmodligen branschens mest atypiska affärsmodell, och det är det som gör att detta ens är möjligt.

Han fortsätter:

– Vi tyckte att det var svårt att bestämma oss, då båda projekten är så spännande. Därför beslutade vi oss för att tilldela utmärkelsen till båda.

Mogens Overgaard hoppas att det rekordbelopp som följer med priserna kommer att hjälpa till att förverkliga båda projekten och göra livet ännu bättre för alla deras patienter.

 

Fakta om Dana Li:

Dana Lim är Nordens största tillverkare av lim, fogmassa och spackel.

Ägare: Kai Hansen Fond.

Dotterbolag: Norge, Sverige och Litauen.

Antal anställda: 170.

 

Fakta om Dana Lim-priset:

Dana Lim-priset utdelas av Kai Hansen Fonden som äger Dana Lim A/S. Priset riktar sig i första hand mot vetenskaplig forskning som främjar näringsliv och samfund.

Den årliga prisutdelningen betraktas som ett eftertraktat erkännande i forskningssamhället. Och sedan den första utdelningen 1955, har det blivit utdelat till ett stort antal olika forskningsprojekt.

 

På bilden: Fredagen den 4 oktober räckte ordförande Mogens Overgaard (ytterst tv.) och VD Lars Christensen (ytterst th.) över Dana Lim-priset till två mottagare: Överläkaren Helena Domínguez (mitten tv.) och läkaren Louise Hougesen Bjerking (mitten th.)