Nyheter

Upphävande av riktlinjer för källarlägenheter

Umeå kommun har sedan år 2000 haft riktlinjer som tillåtit vissa dispenser för källarlägenheter. Dessa riktlinjer kommer att upphävas från 1 april 2020.

– Den typ av generell dispensmöjlighet som Umeå tillämpat är mycket ovanlig och saknar egentligen lagstöd. Reglerna om tillgänglighet är viktiga och finns av en anledning. En annan brist som inte är reglerad i byggreglerna men som ofta är ett faktum för källarlägenheter är att den utblick man får via lägenhetens fönster kan vara starkt begränsad, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Den dispensmöjlighet som tillämpats harinneburit att lägenheterna inte fullt ut uppfyllt byggreglernas krav på tillgänglighet och takhöjd. Nämnden har accepterat att tillträdet till lägenheten inte kan nås med hiss och att takhöjden varit minst 220 cm i stället för byggreglernas 240 cm.

För att ändå ge de som planerat att söka bygglov för källarlägenheter kommer Bygglov att behandla ansökningar inkomna före 1 april 2020 med det undantag som beslutandes om 2012. Källarlägenheter som uppfyller byggreglerna fullt ut kommer att kunna bifallas även efter detta datum.