Nyheter

Göteborgs-Posten, Aftonbladet och män dominerar bostadsdebatten

Göteborgs-Posten skriver flest opinionsbildande artiklar om bostadspolitik, Aftonbladets åsikter i frågan når flest läsare och nio av tio bostadsdebattörer är män.

Det visar Boinstitutets färska rapport Bopol Topp 10 som på torsdagen presenterades vid en pressträff i Stockholms city.

Boinstitutets rapport Bopol Topp 10 är en granskning av de 20 största utgivarna av storstads- och landsortspress under 2018. Rapporten är på Boinstitutets uppdrag gjord av konsult- och samhällsbyggnadsföretaget Tyréns.

Valåret 2018 hörde regeringsbildningens betydelse för nödvändiga reformer av bostadsmarknaden till de dominerande ämnena i debattartiklar, krönikor, analyser och ledare.

Fri hyressättning, bostadsbrist, ränteläge och skuldsättning plus lokala bostadsfrågor i Göteborg. Det här var andra, enligt Bopol Topp 10, totalt sett vanliga spörsmål i den mediala bostadspolitiska debatten.

Som kontrast mot det generella analysresultatet om mansdominans frågade i en efterföljande diskussion journalisten och moderatorn Li Pamp två andra kvinnliga journalister varför det var så viktigt att skriva om bostadsfrågor.

– Bostadsfrågan är så otroligt stor! Det handlar ju inte bara om att bygga fyra väggar och ett tak. Det handlar verkligen om att bygga samhället, svarade Lisa Pelling, utredningschef och skribent på Arena idé.

Att tydliggöra de politiska och ideologiska åsiktsskillnaderna i bostadsdebatten. Det ansåg Svenska Dagbladets bostadspolitiska ledarskribent Maria Ludvigsson för sin del som kanske den viktigaste uppgiften.

– De mest grundläggande, viktiga sakerna för mänskligt liv. Mår de bäst av att vara reglerade, eller inte? Jag låter den frågan vara öppen…

Tillade marknadsliberala Maria Ludvigsson retoriskt och jämförde en i hennes tycke välfungerande och fri livsmedelsmarknad med en, underförstått, enligt henne i långa stycken motsatt fungerande bostadsmarknad.

Bilden: Simon Imner, analytiker på Tyréns, presenterade på torsdagen på TAK vid Brunkebergstorg i Stockholm Boinstitutets rapport Bopol Topp 10 under överinseende av moderator Li Pamp.

Bild: Boinstitutet