Nyheter

JSB får uppdraget att bygga i centrala Karlshamn

JSB har tillsammans med Wingårdhs arkitekter och Svensk Bostadsutveckling AB vunnit markanvisningstävlingen för nya bostäder i centrala Karlshamn. Totalt ska 48 nya lägenheter byggas intill Mieån.

Kvarteret i centrala Karlshamn är cirka 5 500 kvadratmeter stort och utgörs främst av parkeringarna intill Mieån vid det gamla biblioteket. Förslaget från JSB, Wingårdhs och SBU omfattar sex fristående flerbostadshus med totalt 48 lägenheter. Storlekarna varierar från yteffektiva tvåor och treor med balkong upp till fyror i två plan med egen entré.

– Vi är väldigt glada och stolta över uppdraget, säger Pether Fredholm, vd för JSB. Som Karlshamnsföretag vill vi gärna hjälpa kommunen att nå tillväxtmålet om 50 000 invånare. För det krävs fler attraktiva boendemiljöer.

Representanter för Karlshamns kommun har beskrivit platsen som ”svår” och uttryckt förvåning över att det vinnande förslaget har lyckats ta hänsyn både till intilliggande bostadshus och till de särdrag som gör Karlshamn unik som stad.

– När vi var på plats i Karlshamn första gången noterade jag något som kan uppfattas som magasinsliknande byggnader i rött trä, säger Gert Wingårdh. Där och då föddes idén till att göra en modern tolkning av en struktur som redan fanns i stadsbilden. Det resulterade i en småskalighet som väl låter sig utföras i trä, ett material som både är vackert och hållbart

– Vi kommer att skapa en boendemiljö som människor trivs i, säger Pether Fredholm. Det handlar om en modern bebyggelse som genom färg, form och placering ändå samspelar med trästaden Karlshamn och med befintlig kulturmiljö.

Det nya kvarteret blir cirkulärt och hållbart bland annat tack vare valet att använda massiv trästomme. Trästommen ger ett bättre inneklimat samtidigt som belastningen på miljön minskar och koldioxidavtrycken hålls nere.

– Själva fasaden klär vi med träpanel som är målad i röda och gröna toner, säger Pether Fredholm. Precis som i Karlshamns äldre träbebyggelse kommer vi även att växla stående och liggande panel och använda spetsformade ändträn. Det här blir ett nytt kvarter som med en respektfull gestaltning förstärker stadens identitet.