Nyheter

Byggsektorns första Säkerhetspark invigd

Sveriges första Säkerhetspark för byggbranschen invigdes på måndagseftermiddagen nära Arlanda flygplats. Säkerhetsparken är en anläggning för fysisk träning i syfte att minska antalet olyckor på landets byggarbetsplatser.

– Det här är inte facit på allt man kan göra men det är en bra början!

Det sade Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, om arbetet på att minska byggarbetsplatsolyckor när hon inledde invigningsceremonin av Säkerhetsparken vid Arlanda flygplats.

I Säkerhetsparken finns för en byggarbetsplats olika fysiskt arrangerade stationer med riskscenarier för att praktiskt träna arbetsplatssäkerhet.

Det handlar exempelvis om arbete på hög höjd, asbest, schaktsituationer och ergonomi.

– Piloter skulle inte sätta sig i ett flygplan utan en flygsimulator. Nu tycker jag att vi här har skapat7 en byggsimulator, ansåg Magnus Zetterlund, vice vd region Stockholm på Erlandsson Bygg.

Stationerna i byggbranschens nya säkerhetspark är flexibla. De kan anpassas efter olika behov av för en byggarbetsplats relevant säkerhetsträning.

Inspirationen kommer delvis från Finland. Där konceptet med för byggsektorn fysiska träningsanläggningar i säkerhet finns på tre ställen; Esbo, Uleåborg och Kuopio.

Bakom det svenska initiativet för att förebygga arbetsplatsolyckor står Sveriges Byggindustrier. Med en styrgrupp där flera av landets största byggföretag är representerade. Däribland NCC, Peab, Veidekke, JM, Bonava, Svevia, Erlandssons Bygg, Ramudden, Håll Nollan och Byggmästar`n i Skåne.

– Vi har haft några år av stigande antal.

Det påtalade Peabs koncernchef Jesper Göransson, apropå rådande olyckstrend på svenska byggarbetsplatser, innan det var dags att klippa bandet till Säkerhetsparken. Från år 2009 till och med 2018 ledde olyckor på svenska byggarbetsplatser till totalt 89 dödsfall, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Välkommet initiativ

Med hjälp av bland annat förra arbetsmarknadsministern Ylva Johansson togs det första spadtaget på den 15 000 kvadratmeter stora Säkerhetsparken på Kolstavägen i Arlanda i mars i år 2019.

– Insatserna för att minska antalet olyckor får aldrig ta paus. Regeringen har välkomnat initiativet och jag hoppas att den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fortsätter på den inslagna vägen för en byggbransch fri från olyckor, säger vd Catharina Elmsäter- Svärd, Sveriges Byggindustrier.