Nyheter

Här är landets dyraste hyror 2019

Hyresökningarna är som störst i mindre städer 2019. Det visar nu statistik från SCB som Hyresgästföreningen sammanställt. 2019 års hyresförändring är i genomsnitt 1,9 procent i beståndet. Det är den högsta hyreshöjningen på sex år.

Landets högsta hyror finns i Täby kommun där medianhyran är 127 kronor per kvadratmeter och månad. Samtliga topp fem kommuner med högst hyror ligger i Stockholmsregionen.

– Täby, Nacka och Vaxholm saknar egna kommunala bostadsbolag. Stockholm har tyvärr sålt ut mer än vad allmännyttan byggt under 2000-talet. Ser vi till nyproduktionshyrorna fortsätter de öka, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på hyresgästföreningen.

– Hyror förhandlas lokalt och påverkas av lokala förutsättningar såsom ändrade avgifter för vatten och avlopp. Förra året hade vi vissa bostadsföretag som inte höjde hyrorna alls och vissa kommuner som höjde med över 3,5 procent. Men även bostadsbyggandet påverkar snitthyrorna eftersom nybyggda lägenheter har högre hyror än äldre, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen kritiserar regeringen
I Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna finns en punkt om att läget ska få större genomslag i hyressättningen. Enligt hyresgästföreningen är skillnaderna redan stora mellan centrala ”attraktiva” lägen och förorterna.

– Flera politiker påstår att hyresnivåerna inte skiljer sig tillräckligt mellan inner- och ytterområden i städerna. Ibland påstås till och med att hyrorna i innerstaden är betydligt lägre än i övriga bostadsområden. Men statistiken visar redan rejäla skillnader. Det är dags att fråga hur stora klyftor dessa politiker egentligen efterfrågar, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på hyresgästföreningen.

Januariavtalets formulering om läge:

Låt lägenheternas kvalitet och läge få ett större genomslag i hyressättningen. En kommission ska kartlägga den varierande tillämpningen av lägesfaktorn mellan olika orter och föreslå lämpliga åtgärder från statens sida i de fall (på de orterna) det konstateras att lägesfaktorn inte beaktas i tillräcklig mån.

Bild: MasterTux