Nyheter

Larmsiffrorna från Småföretagarnas Riksförbund: 30 000 företag kan snart gå i graven och det fylls inte på med nya

Företagarna vill helt enkelt inte lägga över regelbördan på sina barn, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarna, till fPlus.

Statistiken talar för sig själv:

Familjeföretag står för en tredjedel av jobben och lika stor andel av BNP. Runt 40 procent av landets företagare är plus 55.

Nu kommer larmen om att många äldre företagare inte kan, vill eller lyckas förbereda sig för att lämna över verksamheten till nästa generation. Enligt Småföretagarnas Riksförbund handlar det om tiotusentals företag som riskerar att gå under.

– Vi ser att det är många företagare som börjar komma upp i pensionsåldern samtidigt som ingen i familjen vill ta över verksamheten. Det mest bekymmersamma är att majoriteten av de företagen är aktiva i glesbygden. Det kommer inte bara bli ett hårt slag mot de enskilda företagen utan också ett hårt slag mot glesbygden. På många orter runt om i landet är det företagen som är drivande för att samhället ska hålla ihop, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund.

Runt 2,4 procent av de som driver företag är mellan 15 och 24 år. Det är en siffra som varit relativt konstant de senaste åren och är alarmerande, menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund.

– Det är ett problem, inte bara för att vi behöver en ny generation företagare utan även för att företagarna blir äldre och det kommer att försvåra generationsskiften, säger han.