Nyheter

Stabil bostadsmarknad i Umeå

Bostadsmarknaden i Umeå har återhämtat sig vad gäller prisnivå och antal sålda objekt, både vid försäljning av bostadsrätter och villor i Umeå. Medianpriset för villor i Umeå har dessutom slagit nytt rekord. Det konstateras i en ny rapport.

– Det vi kan se är att bostadsmarknaden i Umeå nu är relativt stabil och i princip har återhämtat sig efter den nedgång som inleddes 2017. Antalet sålda bostadsrätter håller sig exempelvis på en högre nivå första halvåret 2019 jämfört med samma period 2017. Vi ser dock inga tecken på prisrace på bostäder utan det handlar snarare om en långsam och stabil ökning, säger Josefina Rosenlöv, statistiker, Umeå kommun.

Rapporten konstaterar att kvadratmeterpriserna på bostadsrätter i Umeå kommun håller sig på en hög nivå även om priserna varierar månad för månad. Det första halvåret avslu­tades med en ökning och det genomsnittliga priset per kvadratmeter landade då på 28 000 kronor. Kvadratmeterpriset i juni 2019 var två procent lägre än kvadratmeterpriset i juni 2018.

Det har skett betydligt fler försäljningar av bostadsrätter under de senaste fem åren jämfört med tidigare. Mellan 2005 och 2014 såldes i genomsnitt cirka 370 bostadsrätter per halvår. Efter 2014 har det i genom­snitt sålts 620 bostäder per halvår. Allra flest bostäder har det dock sålts under de senaste två åren.

Priset per kvadratmeter på villor har ökat sedan motsvarande halvår 2018 och ligger nu på 27 500 kronor. Det är på en liknande nivå som det var under andra halvåret 2018 och är det näst högsta värdet som upp­nåtts. Endast under första halvåret 2017 var medianpriset per kvadratmeter högre då det låg på 27 600 kronor.

När det gäller villor så har kvadratmeterpriserna ökat stabilt under de senaste åren. Antalet sålda villor per halvår har också varit på en betydligt högre nivå sedan år 2017 jämfört med tidigare. Medianpriset för de villor som har sålts i Umeå kommun nådde en ny toppnotering under det första halvåret 2019 med 3,49 miljoner kro­nor. Den genomsnittliga boytan var 131 kvadratmeter. Medianpriset har därmed ökat med en procent sedan första halvåret 2018. Den genomsnittliga villan som såldes i länet under det första halvåret 2019 var 127 kvadratmeter stor och kostade 2,41 miljoner.

– Rapporten visar också att sju av åtta universitetsstäder uppvisar en positiv eller oförändrad utveckling av bostadspriserna under det första halvåret 2019, jämfört med motsvarande period 2018. I exempelvis Luleå steg det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter med nio procent. I Lund steg det med sex procent och i Linköping med tre procent, säger Josefina Rosenlöv.