Nyheter

Skatteverkets nya giv: Skatta för jobbförmåner du inte använder

Bara att det finns en teoretisk möjlighet att använda arbetsredskap privat räcker nu för att Skatteverket ska kunna kräva tusentals företagare på extra skatt, skriver siten fplus.

– Jag trodde att det var en skröna. Det är horribelt och kommer att slå hårt mot min verksamhet, säger en av de företagare som nu riskerar att drabbas till fplus.

En förmånsbeskattning på 36 000 kronor per år för ett arbetsredskap som du inte använder privat och som är oumbärligt i verksamheten. Det riskerar nu tusentals företagare att drabbas av efter en kammarrättsdom.

Det gäller fyrhjulingar, ett fordon som används av bland annat bönder, skogsägare, turistföretag och vildmarksguider. Blotta misstanken om att företagaren skulle kunna använda den på sin fritid räcker för att Skatteverket ska belasta dessa företagare med en förmånsbeskattning på 3 000 kronor i månaden.

Det som främst upprör både branschen och företagen är att det är den fiktiva användningen som beskattas och inte den faktiska.

– Skatteverkets jakt på teoretiska förmåner blir konstig. Det som gör mig upprörd är att det inte bottnar i en verklighetsanalys. Jag förstår att man blir förmånsbeskattad på en vanlig bil, till exempel, för den använder man ju i många fall även privat. Men en fyrhjuling, det är ju ett arbetsredskap för dessa företagare, säger Niklas Kristoffersson, vd för branschorganisationen Snö- och terrängfordonsbranschen

Moderaternas representant i Skatteutskottet, Boriana Åberg, skriver i ett mejlsvar att beskattning enbart bör ske mot bakgrund av faktisk användning.

”Jag har den bestämda uppfattningen att beskattning måste ske utifrån den faktiska nyttan och inte den teoretiska”, skriver hon.

Bild: Steve Buisinne