Nyheter

Snabbtorkande fuktblockerare räddar invigning av förskola

Betongplattan i nybyggda Söndagsvägens förskola i Uddevalla hann inte torka i tid och inflyttningsdatumet riskerade att missas. För att kunna installera golven använde P & B Golv därför Casco Floor Experts nya fuktblockerande VD Moisture Block.

– Om det inte hade löst sig hade vi i värsta fall varit tvungna att vänta i flera månader, och då hade bygget aldrig hunnit bli färdigt i tid. Dessutom är produkten väldigt lätt att arbeta med, säger Martin Johansson, arbetsledare P & B Golv AB.

Sedan augusti förra året byggs Söndagsvägens förskola i natursköna Kurveröd i Uddevalla. Förskolan kommer att vara 1500 kvadratmeter stor och rymma ungefär 120 barn som planeras flytta in den första oktober i år. För att installera golven har totalentreprenören NCC anlitat P & B Golv AB, men det uppstod ett problem – i slutet av maj var betongen i grunden ännu inte tillräckligt torr. Vid installation av ytskikten på golven ska betongen ha en relativ fuktighet (RF) på max 85 procent. Detta för att golvlimmet inte ska brytas ned och orsaka mattsläpp och blåsor. Eftersom uttorkningen i Söndagsvägens förskola betongplatta hade avstannat vid RF 87 procent kunde golven inte installeras och hela byggprojektet riskerade att bli försenat. För att rädda situationen använde P & B Golv AB fukt- och alkalispärren VD Moisture Block som klarar av att blockera restfukt i betong upp till 96 procent.

– I värsta fall kan det ta månader för den relativa fuktigheten att sjunka de sista procenten. Cascos produkt blockerar fukten så att det går att lägga golv ända upp till en relativ fuktighet på 96 procent. Det var inte meningen att vi skulle använda oss av den från början, men det blev nödvändigt nu för att hinna i tid till deadline, säger Martin Johansson.

Snabbtorkande och miljöbedömd
VD Moisture Block är färdigblandad och appliceras på betongen i två omgångar och torkar så fort att ytan kan spacklas redan samma dag. Fuktblockeraren är bedömd och registrerad i det oberoende miljöbedömningssystemet BASTA och i BVB (Byggvarubedömningen). Till skillnad från andra fuktblockerare på marknaden så är Cascos produkt vattenbaserad och innehåller inte härdplasten epoxi. Det bidrar till den korta torktiden och gör att ytan inte behöver slipas innan det andra lagret av fuktblockeraren appliceras. Dessutom är den inte frätande och behöver därför inte hanteras med samma försiktighet som om den vore epoxibaserad.

– För att jobba med Epoxi krävs det en härdplastutbildning och då kan man inte ha andra yrkesgrupper på plats, vilket gör att bygget stannar av lite. Så Cascos lösning är väldigt smidig, du behöver inte ens ha skyddskläder.Vi kommer att fortsätta använda oss av den i framtiden, åtminstone vid nybyggnationer, avslutar Martin Johansson.