Nyheter

Småhusbyggandet fortsatt under press medan flerbostadshus går starkt

Prognosen för påbörjade småhus av trä sänks från 9 500 till 9 000 för 2019 och 2020, främst på grund av brist på tomtmark, kreditrestriktioner samt ett oförutsägbart regelverk. För flerbostadshus med stomme av trä ökar däremot orderingången markant. Även här dämpas dock prognosen kommande år. Det visar årets andra Trähusbarometer, som innehåller statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF.

TMF:s prognos för påbörjade småhus baseras på statistik från SCB och på den allmänna orderingången i branschen. För första halvåret 2019 var den totala orderingången för TMF:s medlemsföretag 3 082 ordinära småhus, en minskning med 4 procent jämfört med första halvåret 2018.

Enligt Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF, är den största faktor som idag bromsar småhusbyggandet bristen på tomtmark, tätt följt av finansiering och ett godtyckligt regelverk för bygglov och överklaganden.

– Bristen på tomtmark för enfamiljshus slår effektivt undan benen för trähusindustrin, som samtidigt erbjuder det ekonomiskt mest överlägsna och mest efterfrågade alternativet för 7 av 10 svenskar mellan 18-65 år.

– Vi håller fast vid den kritik vi riktat mot Finansinspektionens amorteringskrav, men vi ser att marknaden nu börjar forma sig efter rådande omständigheter. Det primära problemet har hela tiden varit bankernas sätt att se på utlåningen givet FI:s regelverk, men vår uppfattning är att bankerna känner sig något tryggare nu än i vintras. Vi har sagt det förr och säger det igen – inget är mer skadligt för bostadsbyggandet än godtyckligt, kortsiktigt, förändrade spelregler. Regelverket måste vara brett politiskt förankrat, långsiktigt och förutsägbart, säger Gustaf Edgren.

Uppgång för flerbostadsbyggande i trä
Enligt TMF:s statistik levererades under första halvåret 2019 totalt 2 199 lägenheter med stomme av trä, en ökning med 18 procent jämfört med samma period 2018. Orderingången under första halvåret 2019 var 2 935 lägenheter, en ökning med 39 procent jämfört med första halvåret 2018.
TMFs prognos för flerbostadshus med stomme av trä visar dock att 3 523 lägenheter kommer att levereras under perioden juli 2019 t om juni 2020. Jämfört med det faktiska utfallet motsvarande period förra året, juli 2018 t om juni 2019 är det en minskning med 12 procent.

– Om vi ska klara av att möta klimathotet måste alla ta ansvar. TMFs medlemsföretag ligger i framkant inom framtidens hållbara byggande, men det behövs mer detaljplanerad mark att sätta husen på, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

Nästa Trähusbarometer publiceras i mars 2020.

FAKTA TRÄHUSBAROMETERN:
Trähusbarometern visar orderingången och leveranser för antal småhus och flerbostadshus av trä. Trähusbarometern innehåller även prognoser som baseras på information från husföretagen i TMF, företagens orderingång samt SCB:s statistik. TMF:s statistik omfattar 32 medlemsföretag som tillverkar småhus, vars andel av den totala försäljningen av trähus i Sverige är ungefär 75 procent. Statistiken för flerbostadshus av trä omfattar huvuddelen av de företag som har egen industriell tillverkning av trästommar i Sverige.