Nyheter

Mark- och miljööverdomstolen ger klartecken till hotellbygge på Kanaludden

Det planerade destinationshotellet på Kanaludden i Härnösand är nu ett stort steg närmare att bli verklighet. Mark- och miljööverdomstolen skriver i sin dom att ett hotellbygge inte påtagligt skadar riksintresset för kulturmiljö. Domstolens beslut kan inte överklagas och innebär alltså att det planerade destinationshotellet kan byggas.

– Det är en stor glädje. Det här stöttar allt vi jobbar för. Nu kan vi ta vårt arbete till nästa steg. Hotellprojektet är en nyckel till så mycket annat, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S).

Sjölander menar att hotellsatsningen gynnar kringetableringar, arbetstillfällen, utveckling av besöksnäringen i Höga Kusten, centrumhandel och möjligheten att arrangera större konferenser och idrottsevenemang.

Idén om ett hotell kom på ett näringslivsråd 2006. Att ett hotell behövs har flera samtal och utredningar visat. Besöksnäringen är redan nu en basnäring i Höga Kusten. För att kunna utveckla turismen och de kringeffekter den kan ge behöver Härnösand bäddar som möjliggör gästnätter. Både uppdraget att få till ett hotell och detaljplanen som reglerar var hotellet ska ligga är väl förankrade enligt den demokratiska processen.

– Med mark- och miljööverdomstolens dom i ryggen kan vi gå vidare i processen. Vi hör ständigt från myndigheterna, företag och ideella föreningar i Härnösand att det saknas gästbäddar. Nu får vi möjlighet att göra något åt det, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun.