Nyheter

Nu invigs ny passivhusförskola i Knivsta

På torsdagen firar man tillsammans med barn, pedagoger och vår beställare frukten av fem års gemensamt arbete. Tovatt Architects & Planners har, tillsammans med Knivsta kommunfastigheter, tagit fram Norrgårdens förskola med höga ambitioner kring byggnad och pedagogik. Med odlingslandskapet i bakgrunden står nu här ett modernt passivhus med stark arkitektonisk identitet redo för barn och personal att växa i.

Norrgårdens förskola är en kommunal förkola med 8 avdelningar för 160 barn inspirerad av Reggio Emilia-filosofin där de demokratiska värdena och barns inflytande är centrala. Byggnaden är i två våningar där verksamheten för de mindre barnen är placerad på entréplan mot förskolegården inspirerad av omgivningen med plats för odling och lek. De äldre barnen når sina lokaler på det övre planet via de utanpåliggande karaktärsgivande trätrapporna. Alla avdelningar möts kring det centralt placerade navet i byggnaden där en scen tillsammans med matatelje, matsal och ateljé öppnar upp mellan våningsplanen och verksamheterna.

Byggnaden är certifierad som passivhus enligt internationell standard (PHI) vilket ger 75% lägre energianvändning än traditionellt byggda förskolor. Stort fokus har legat på att optimera miljöerna för den pedagogiska verksamheten med ateljéer för att skapa nyfikenhet, utforskande och experimenterande. Arkitektoniskt har naturnära anslag inspirerat, så som både in- och utvändiga träribbor, som knyter samman upplevelsen och mötet med byggnaden. De egna avdelningarna och mindre krypin ger barnen möjlighet att hitta egna platser och tillhörighet i den mindre gruppen.

Bild: Tovatt