Nyheter

Kontantinsatsen räcker inte för unga i 15 av 25 städer – trots långt sparande

Skandia kan idag presentera sin nya rapport ”Sparande utan bostad” som visar att ett mångårigt sparande till barnen inte alltid räcker för att kunna köpa en första lägenhet. Ett sparande av halva barnbidraget i 18 år gör att kontantinsatsen inte räcker i 15 av 25 städer. Sparar man däremot hela barnbidraget i 18 år räcker det till en kontantinsats i 23 av 25 städer.

Skandia har kartlagt hur stort sparande som krävs för att kunna köpa en första enrummare runt om i Sverige. Resultatet visar att det är, trots ett mångårigt sparande till barnen av föräldrarna, svårt att få en lägenhet i 15 av 25 städer. I Stockholm och Göteborg är det inte svårt enbart i stadskärnorna, utan även i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg räcker inte sparandet till för att få ett bolån till en normalstor första lägenhet.

– Vikten av att spara tidigt till sina barn ökar när bostadsmarknaden ser ut som den gör idag. Idag krävs det hundratusentalskronor för att överhuvudtaget få möjlighet att få ett bolån. Vår rapport visar att man behöver sätta av en större summa pengar varje månad under lång tid för att få en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden idag. Man ska också komma ihåg att alla faktiskt inte har råd att spara så mycket som krävs för att kunna köpa en första lägenhet, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank.

Skandias rapport visar att utmaningarna för att komma in på bostadsmarknaden är utbrett i hela Sverige och inte enbart isolerat till storstadsområdena. Ett 18-årigt sparande av halva barnbidraget räcker inte till kontantinsatsen i exempelvis Örebro, Halmstad eller Gävle. Ett större sparbelopp, motsvarande hela barnbidraget, öppnar å andra sidan upp möjligheter att kunna köpa sin första etta.

– Vår rapport visar att detta är ett problem för hela Sverige om man inte sparar tillräckligt mycket. Det är inte bara negativt för individerna som drabbas, utan även för samhället i stort. Köp av en bostadsrätt är för många den enda möjliga vägen för att få en egen första bostad, säger Johanna Cerwall.

Trots kontantinsats – svårt att få lån
Idag krävs en insats motsvarande 15 procent av bostadens värde för att få ett bostadslån. Men trots att man sparat flitigt till en kontantinsats är det inte självklart att man får ett bostadslån. Skandia har tidigare visat i rapporten ”Lön utan lägenhet” att det är svårt att få bostad i flera av Sveriges större städer, trots ett fast jobb.

– De nya kreditreglerna får konsekvenser för unga som inte är rimliga. Regelverken behöver bli mer flexibla och ta hänsyn till varje enskilds livssituation – inte minst för att fler ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden. Exempelvis bör vi diskutera om unga förstagångsköpare ska få möjlighet att belåna mer än 85 procent av bostadens värde, säger Johanna Cerwall.

Även krav på buffert och pensionssparande
Unga vuxna har generellt utmaningar i att få bolån då de har förhållandevis låga löner och ofta saknar kapital till en större kontantinsats. När man väl fått ett bolån krävs dessutom stora amorteringar samtidigt som man måste idag måste börja spara till pensionen i samma ålder som man köper bostad för att få en rimlig pension.

– När man som ung köpt sin första bostad behöver även buffertsparande och privat pensionssparande prioriteras – inte enbart amorteringar. Bankerna borde exempelvis få större utrymme att tillämpa amorteringsfria perioder för att ta hänsyn till olika perioder i livet. Det skulle kunna vara en möjlighet för unga att få större möjligheter att köpa en första bostad, säger Johanna Cerwall.