Nyheter

Hammarby Sjöstads sista arbetsområde blir bostäder

Det längst bevarade arbetsområdet i Hammarby Sjöstad – kvarteret Godsvagnen – omvandlas nu till bostäder. Med jätteprojektet The Village uppför Skanska efter Arkitekt CF Möllers ritningar tre byggnader och ett lamellhus med bostäder, förskola och kommersiella lokaler.

– Det unika är att det upplevs som småskaligt, säger byggeherreombud Anders Lif, på av Skanska och Areim gemensamt ägda bolaget Sjöstadsbo AB.

Kvarteret Godsvagnen i Södra Hammarbyhamnen i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm ligger mellan Heliosparken och Virkesvägen.

Ett kvarter som länge förblev ett arbetsområde med kontor och lager när övriga delar av det gamla hamn- och industriområdet Hammarbyhamnen runt sekelskiftet förvandlades till bostäder i den nya stadsdelen Hammarby Sjöstad.

Här bygger nu Skanska ”ett jättestort kvarter” med 380 lägenheter. Fördelade på tre huskroppar i form av punkthus plus ett lamellhus inne på gården.

– Allting sitter ihop med att garage, tillägger byggherreombudet Anders Lif på Sjöstadsbo AB.
Totalt handlar det om 17 trapphus och entréer.  Alla med ett unikt utseende och en unik fasad.

Fasadmaterial och färger varierar. Från ljus puts på en skala till mörkt tegel.
– Idén är att skapa en känsla av småskalighet, trots att huset är så stort.

De tre som i en hästsko sammanbyggda huskropparna blir två till åtta våningar höga.
Men byggda på en sluttande tomt med nio meters skillnad i markhöjd från söder till norr gör att höjdskillnaderna kommer att uppfattas olika beroende på var du befinner dig.

The Village är en Svanen-märkt nyproduktion med bergvärme och platsbyggd VST-stomme.

– Det är extremt tätt, vilket gör att det också blir väldigt energieffektivt. Det är överlag väldigt höga krav på materialanvändningen, säger byggherreombud Anders Lif.

Husens tak blir de boendes gemensamma terrasser med klimatrum, orangerier och rekreativa ytor för aktiviteter året runt.

Inflyttning 2020
Omvandlingen av Hammarbyhamnen till Hammarby Sjöstad och i huvudsak bostäder grundar sig på ett detaljplaneprogram från 1996.
Undantaget var bland annat kvarteret Godsvagnen, vars detaljplan för bostäder antogs först 2016. Där The Village med sina 380 lägenheter nu ska stå klart för inflyttning våren 2020.

Bilden:
The Village, Hammarby Sjöstad
Bild: CF Möller

FAKTA I KORTHET:
Nybyggnad flerbostadshus, Södra Hammarbyhamnen, Hammarby Sjöstad
Tidplan: juni 2016 – mars 2020
Byggherre: The Village STHLM AB
Byggherreombud: Sjöstadsbo AB
Totalentreprenör: Skanska AB
Arkitekt: CF Möller Sverige AB
Kostnad: 400-500 mkr