Nyheter

Affärsmannen Johan Hansen försätts i personlig konkurs efter krav från Sörmlands Sparbank

Affärsmannen, vars företagsgrupp Ittur innan finanskrisen omsatte 9 miljarder kronor, är nu skyldig tiotals miljoner kronor, utan utmätningsbara tillgångar, rapporterar Dagens Industri.

Strax efter klockan tio på onsdagen meddelade Helsingborgs tingsrätt att den tidigare imperiebyggaren Johan Hansen försätts i personlig konkurs.

Det är Sörmlands Sparbank som ligger bakom konkursansökan. Sedan den 1 mars 2017 kräver banken Johan Hansen på ett stort lån i fyra trancher. Enligt den stämningsansökan som Sörmlands Sparbank lämnade in är Johan Hansen skyldig banken 19,6 Mkr plus ränta.

På onsdagsmorgonen rapporterade Helsingborgs Dagblad att Johan Hansens gård i Mörarp i Skåne, Vasatorp, ska säljas på exekutiv auktion efter begäran av förmögenhetsförvaltaren Erik Penser bank. Gården, där bara huvudbyggnaden mäter 560 kvadratmeter, värderas till 59 Mkr.

Johan Hansens industrikoncern Ittur omfattade som mest ett sjuttiotal bolag, bland dem börsnoterade Rörvik Timber och småhustillverkaren Trivselhus. Finanskrisen 2008 blev dock ett hårt slag för det högt belånade imperiet, som när det gick som bäst gjorde Johan Hansen till en av Skånes rikaste män.