Nyheter

Stabil underhållsvolym när bostadsbyggandet viker

NAVET Analytics fastighetspanel intervjuas två gånger om året. I fastighetspanelen ingår 100 större fastighetsbolag och fastighetsägare i Sverige, vilket ger en god indikation när det gäller utveckling och inriktning inom byggnadsunderhåll för bostäder och lokaler. I den senaste undersökningen tyder den samlade bedömningen på att det kommer att bli en ökning av byggnadsunderhållet med cirka 1,5 procent under helåret 2019 jämfört med föregående år.

I år är det de privata aktörerna som lyfter prognosen medan de kommunala aktörernas bedömning är något mer dämpad. 2020 är situationen dock det omvända samtidigt som den samlade bedömningen indikerar samma tillväxttakt som i år. Jämförs resultatet med mätningen för sex månader sedan är andelen av de intervjuade som tror på växande underhållsvolymer högre idag. Det är bland annat ett ökat ekonomiskt utrymme och ett fortsatt behov av underhåll som tros ligga bakom den fortsatta ökningen.

I praktiken innebär detta att ett minskat bostadsbyggande på sikt ger större ekonomiskt utrymme till underhåll av fastigheter i befintligt bestånd. Samtidigt ökar osäkerheten kring räntorna och fler fastighetsägare tror att ränteläget kommer att ha en inverkan på underhållets omfattning de närmsta åren.

Källa: NAVET Analytics