Nyheter

Här är de viktigaste faktorerna vid val av mäklare

Att köpa eller sälja bostad är för många en av de största affärerna i livet. Det kan vara både förväntansfullt och nervöst. Vid försäljning har de flesta en mäklare som stöd. Men vad är egentligen viktigast när vi väljer mäklare? Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern visar att lokal kännedom, personkemi och rekommendationer är det som värderas högst.

Hösten närmar sig och många planerar för ett bostadsbyte. I samband med detta har Svensk Fastighetsförmedling i sin senaste undersökning Bobarometern tagit reda på vad vi värderar högst vid val av mäklare. Allra viktigast är att mäklaren har lokal kännedom och att hen tidigare har sålt mycket i området. Detta uppger hela 25 procent. Bra personkemi mellan säljare och mäklare värderas också högt bland svenskarna. Likaså att mäklaren har fått goda rekommendationer från bekanta. Endast en procent uppger att det viktigaste är att mäklaren värderar bostaden högt.

– Vid val av mäklare är det viktigt att känna förtroende, inte minst på grund av att det är en stor affär att sälja sin bostad. På Svensk Fastighetsförmedling är vårt mål att göra det enkelt, smidigt och tryggt att både sälja och köpa ett hem. Det är intressant och glädjande för oss att se att lokal kännedom är den viktigaste faktorn när vi väljer mäklare, då vi är experter på den lokala bostadsmarknaden, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Få är taktiska under budgivningar
Undersökningen visar också att det är få som använder sig av en specifik taktik då de lägger bud på ett potentiellt hem. Hela sju av tio uppger nämligen att de inte har någon taktik. Dock är taktiker som att gå in sent i budgivningen, lägga sig högt över det senaste budet och lägga motbud så fort som möjligt de mest populära. Att däremot lägga sitt maxbud på en gång är den minst populära budgivningstaktiken.

Topp fem – Här är det viktigaste faktorerna vid val av mäklare
1. Mäklaren har lokal kännedom och har sålt mycket i mitt område 25 %
2. Personkemin mellan oss känns bra 13 %
3. Mäklaren har fått bra rekommendationer från folk du känner 11 %
4. Mäklaren arbetar på en etablerad mäklarkedja 7 %
Mäklaren tar ut ett lågt arvode 7 %
5. Mäklaren har lång yrkeserfarenhet 5 %