Nyheter

Säkerhetsbransch i förändring – hur kan framtidens teknik hjälpa eller stjälpa?

Säkerhetsbranschen är i ständig förändring och utveckling. De krav som ställs på branschen blir allt högre, men ny teknologi möjliggör nya lösningar för både medborgare, företag och organisationers trygghet. Den 4–5 september går mässan Säkerhet av stapeln, i år både med fokus på så väl fastighetsbranschens säkerhetslösningar som samhället i stort.

Magnus Ranstorp, statsvetare och en av Sveriges främsta terrorexperter, deltar i ett samtal om hur beredskapen ser ut för Sverige samt för kommunerna i Västsverige vid eventuella terrorhot. Vad behöver samhället satsa på för att privata, offentliga och kommunala verksamheter ska kunna rustas för säkerhet vid eventuella hot?

– Jag tror inte längre att terrorismen går att eliminera. Det går bara att leva med den. Det viktigaste är ändå att vi som samhälle står samman och inte låter hatet splittra oss, sa Magnus Ranstorp i sitt hyllade Sommar i P1 från i somras.

”Fake news” är något som alla som följer världspolitiken fått lära sig betydelsen av sen Donald Trump kom till makten och det flesta har nog någon gång haft svårt att avgöra om något är fakta, åsikter eller falska uppgifter? Vad är opinionsbildning och vad skulle kunna vara orkestrerat från en organisation som vill sprida felaktig information? På Säkerhet uppmärksammas ämnet, när landshövding Anders Danielsson deltar i en paneldebatt tillsammans med bland andra Carl Heath, som har ett särskilt uppdrag av regeringen för att värna om det demokratiska samtalet.

Artificiell Intelligens (AI), smarta sensorer, drönare och maskininlärning har redan nu förändrat möjligheterna för säkerhetsbranschen att möta kraven på framtidens säkerhetsbehov. Idag har vi passersystem, elektroniska dörrar och mycket annat i privata och offentliga fastigheter som är beroende av fungerade teknik – men som skulle kunna hackas. All teknik kan utnyttjas av dem som vill gott – men också av dem som vill ont. Hur lösningarna ser ut och hur digitaliseringen i en ”smart stad” kan fungera, finns det gott om svar på, på Säkerhet 2019.

Säkerhet2019 genomförs på nybyggda Åbymässan den 4–5 september 2019, parallellt med Fastighetsmässan.