Nyheter

Husbyggnaden i Norden – Sverige starkt men sämre framöver

I NAVET Analytics kommande konjunkturrapport för byggande och ekonomi i Norden, Nordenrapporten, presenterar företaget sin nya prognos för de totala husbyggnadsinvesteringarna. Enligt rapporten är takten för de påbörjade investeringarna fortfarande god i både Danmark, Norge och Sverige under första halvåret i år medan utvecklingen är svagare i Finland.

Total husbyggnad i Sverige mätt i påbörjade investeringar uppgick under första halvåret i år till ca 130 miljarder. Utfallet ger en positiv årstakt med omkring 5 procent då total husbyggnad under helåret 2018 uppgick till cirka 245 miljarder. Den totala husbyggnadsvolymen i DK, NO och FI för första halvåret i år landar sammanlagt på 275 miljarder. Detta ger en ökning med cirka 8 procent i årstakt då den totala husbyggnadsvolymen under 2018 redovisades till ca 510 miljarder.

Som helhet väntar sig NAVET Analytics att den svenska husbyggnadsvolymen kommer att minska med 5-10 procent i år. De övriga ländernas totala husbyggande ser ut att klara sig bättre där prognosen indikerar nolltillväxt.