Nyheter

Hållbarhet och långsiktighet när Vasakronan bygger för Livsmedelsverket

I Uppsala Science Park uppför Vasakronan ett hus med kontor och laboratorieutrymmen, där 80 procent av lokalytorna kommer att hyras av Livsmedelsverket. Verket är idag inhyst i kvarteret Hugin vid Hamnesplanaden, där lokalerna saknar den flexibilitet och takhöjd som behövs för att kunna anpassas väl till verksamheten.

I början av 2021 kommer Livsmedelsverket att flytta in i det aktuella bygget i Science Park. Vasakronan äger och förvaltar redan ett tjugotal byggnader inom området. När Livsmedelsverket gick ut med förfrågan på en lokallösning var Vasakronan ensam att kunna tillgodose verkets behov. Särskilt byggande av laboratorier ställer nämligen mycket höga krav.

Bra referenser
– Vi hade en tung referenslista, inte minst genom att vi byggt Hubben som också innehåller laboratorier och kontor och ligger granne med den nya fastigheten, samt att Läkemedelsverket ligger på området, berättar Anders Boström, projektchef på Vasakronan.

Vasakronan har svarat för både projektledning, projekteringsledning och produktionsledning. Någon huvudentreprenör har inte anlitats, utan företaget har upphandlat drygt 40 olika entreprenader. Projektledningen har knutit till sig ett antal sakkunniga konsulter inom respektive disciplin och produktionsledningen har enligt samma mönster en grupp konsulter för stödfunktioner inom kvalitet, miljö och tillgänglighet. Projektledningen har använt egna resurser för support avseende förvaltning/uthyrning, affärskoncept, teknik/media och driftsfrågor.

Flexibilitet och långsiktighet
Livsmedelsverket kommer att hyra 80 procent av cirka 10000 kvadratmeter LOA i det nya huset. Ungefär hälften av verkets lokaler kommer att utgöras av laboratorier där planlösningen baseras på ett modulkoncept. I övrigt blir det kontorslokaler med i huvudsak öppen planlösning.

– Vi tänker långsiktigt och har därför bland annat planerat för flexibla planlösningar, berättar Anders Boström. Detta gäller både laboratorierna som kan byggas om och kontorsdelar som kan kompletteras med exempelvis mellanväggar.

För närvarande söker Vasakronan hyresgäster för delar av plan 2, markplanet där laboratorier kan inredas, och för delar av plan 6 där kontor kan inredas. Byggnaden har fem plan ovan mark, där översta planet är indraget och en terrass breder ut sig i tre väderstreck.

Laboratorierna ställer höga krav på installationer, inte minst på grund av ett stort antal dragskåp och sterilbänkar. Teknikrum för bland annat ventilation inreds dels i källarvåningen, dels i delar av det översta planet.

Husets fasad går i en rödbrun ton. Betongen i de prefabricerade ytterväggselementen har infärgats och ger därför mer intryck av keramik än av betong. Arkitektur och färgval passar väl in bland befintliga fastigheter i Science Park. Hela byggnaden är robust och gedigen vilket återspeglas i dess exteriör.

– Vasakronan har satsat på en mycket hållbar byggnad för långsiktig och bärkraftig förvaltning. Detta gäller för övrigt alla fastigheter i vårt bestånd, avslutar Anders Boström, projektchef hos Vasakronan.

FAKTA
Celsius Uppsala Science Park
Ny byggnad för Livsmedelsverket
Tidplan: april 2018–november 2020
Byggherre: Vasakronan AB (Uppsala Science Park KB)
Entreprenadform: delad entreprenad med drygt 40 olika entreprenader
Arkitekt: White Arkitekter AB
Kostnad: 420 miljoner kronor