Nyheter

Inflyttning i Alingsås första flerbostadshus i massivträ

Trästaden Alingsås har fått ett nytt tillskott. Nu inviger Alingsåshem 26 klimatsmarta och energieffektiva hyresrätter i korslimmat trä.

Tvåvåningshuset Pumpan är byggt av trämoduler och ligger vid foten av Nolhaga berg i Alingsås. Samtliga lägenheter i huset är uthyrda och snart går de första flyttlassen.

Modulerna är byggda av Nock Massiva Trähus och färdigställdes till 96 % i bolagets fabrik, med bland annat kök och badrum klara. Därefter fraktades de med lastbil till Alingsås. Monteringen på plats i Alingsås tog två veckor och sedan färdigställdes Pumpan med sedumtak och skiffermönstrad fasad i fibercement. Invändigt dominerar de vitlaserade väggarna i synligt korslimmat trä. Nu är hyresrätterna för unga vuxna redo för inflyttning.

– Byggprocessen har varit effektiv och vi är mycket nöjda över slutresultatet. Genom att arbeta med trä i projekt där det passar bidrar vi till ett minskat klimatavtryck, säger Måns Werner, projekt- & utvecklingschef på Alingsåshem.
Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av samhällets utsläpp av växthusgaser. Enligt en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet är klimatpåverkan under byggskedet lika stor som klimatpåverkan från byggnadens energianvändning under 50 år.

– Som ägare och förvaltare av både hyresbostäder och lokaler har vi ett stort ansvar. Att väga in klimataspekten i byggskedet är en självklarhet, säger Måns.

Fakta om Pumpan
Ort: Alingsås Lägenheter: 26 Lägenhetstyp: 1 rok och 3 rok BOA: 770 kvadratmeter Våningar: 2 Boendeform: hyresrätter med ungdomskontrakt Energiförbrukning: 47 kWh/m² och år
Uppvärmning: Fjärrvärme + solceller (maximal effekt 10 kWh)
Fasad: fibercement
Tak: sedumtak
Invändiga ytskikt: Vitlaserat KL-trä i väggar och tak
Entreprenör: Peab (partnering)
Arkitekt: Okidoki arkitekter/Rundlöf & Björling