Nyheter

Billigare och bättre byggande kräver integrerade system

Byggbranschen har lång erfarenhet av effektivt kvalitetsbyggande, men ännu är det en lång väg kvar att vandra tills man kan infria dess fulla potential. Detta beror på flera faktorer, men en av de mest väsentliga är att det fortfarande är för få projekt som utnyttjar fördelarna med integrerade byggsystem. Nu berättar Xella om hur de systemorienterade tillvägagångssätten är mer resurseffektiva än traditionella byggmetoder, och hur integrerade byggsystem kan såväl sänka kostnader som höja säkerheten.

Den moderna hantverkaren letar alltid efter sätt att maximera sina resurser och optimera vardagen. Och byggbranschen rymmer stor potential för högre resurseffektivitet. En sådan effektivisering kan göras genom att hitta tillvägagångssätt som redan från projektets tidigaste början tar utgångspunkt i flexibla byggsystem, där man med samma enkla grundelement kan sätta upp allt från små enfamiljshus till industribyggnader i stor skala.

Full kontroll utan extern rådgivning
I Sverige har industriellt byggande gått från klarhet till klarhet, men än har det ett dåligt rykte bland många. Industriellt byggande ses ibland som enformigt och oflexibelt, och att det kräver en högre grad av planering än traditionellt byggande. Men Xella, en av världens ledande leverantörer av effektiva och hållbara byggsystem framställda av de 100 % oorganiska materialen kalk, sand och vatten, vill istället upplysa om fördelarna. Fredrik Johansson, CEO hos Xella Scandinavia, berättar mer om hur integrerade byggsystem kan sänka kostnader och förbättra slutresultatet:

– Som systemleverantör utvecklar och framställer vi inte bara lösningarna, utan sköter i många projekt även själva projekteringen. Det gör processen enklare och minimerar byggherrens behov för extern rådgivning, vilket även det minskar utgifterna i projektet. Dessutom gör enkelheten i våra system det lättare att säkra full kvalitetskontroll från början till slut, vilket gör att risken för fel och förseningar blir minimal. Vi vill underlätta för hantverkare och industrier runt om i landet och det vet vi att man kan göra genom att använda ett integrerat byggsystem.

Snabb leveranstid och en förenklad byggprocess
”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”. Så lät det ofta förr, men i dagens byggbransch krävs det att man kan leverera högkvalitativa produkter på så kort tid som möjligt. Snabba leveranstider betyder att arkitekten kan projektera ända fram till byggstarten och skapar stor flexibilitet och planeringsfrihet till att löpande kunna genomföra ändringar utan större kostnader.

Dessutom betyder en snabb leveranstid att de som uppför bygget slipper att skapa lagerplats till material, och istället får levererat i takt med byggprojektets framsteg. Produktionen av element är en enkel process och med ett integrerat byggsystem kan man enkelt maximera arbetstiden och öka effektiviteten.
I det stora hela är det mycket lättare att uppföra en byggnad med utgångspunkt i ett enda system, istället för att bygga ihop en massa olika delar från olika leverantörer.

Det enkla montaget betyder bland annat att man som utförande får frigivet arbetskraft, som kan användas i andra delar av projektet istället. På så sätt sparar man tid i det samlade förloppet, till exempel genom att flera processer utförs parallellt. Fredrik Johansson avslutar:

– Det finns så mycket effektiviseringspotential att utnyttja, genom att flera i byggbranschen börjar att arbeta efter ett mer systemorienterat tillvägagångssätt. Och det gynnar inte bara ekonomin i projektet på kort och lång sikt, det gagnar dessutom i hög grad miljö och hållbarhet – att byggbranschens resurser används så effektivt som möjligt, i så många processer som möjligt.