Nyheter

50 miljoner till forskning om energianvändning i kulturhistoriskt värdefull bebyggelse

Energimyndigheten satsar 50 miljoner kronor på forskning om energianvändning i kulturhistoriskt värdefulla byggnader och byggnadsmiljöer. Nu startar en ny etapp av forskningsprogrammet Spara och bevara som kommer att pågå i fem år.

För att Sverige ska kunna nå de nationella energi- och klimatmålen, samtidigt som byggnader med kulturhistoriska värden fortsätter att nyttjas och bevaras, är energieffektivisering en viktig förutsättning. Syftet med forskningsprogrammet Spara och bevara är att uppnå en effektivare energianvändning på ett så varsamt sätt att det byggda kulturarvet inte förstörs eller förvanskas.

– Efter energikrisen på sjuttiotalet genomfördes alltför många energieffektiviseringsåtgärder på ett sätt som vi idag ser som ovarsamt. För att nå energimålen behövs kraftfulla åtgärder inom det befintliga byggnadsbeståndet, men vi måste också på ett medvetet sätt ta hand om det byggda kulturarvet för att kunna lämna det vidare till kommande generationer, säger Tor Broström, professor i kulturvård vid Uppsala universitet och samordnare för forskningsprogrammet.

Programmet har funnits sedan år 2006 och Energimyndigheten har tidigare finansierat tre etapper om fyra år vardera av programmet.

– Utvärderingarna visar att forskningen inom Spara och bevara har gett konkreta resultat i form av nya metoder och tekniska lösningar, men också genom att ett nytt tvärvetenskapligt forskningsområde har etablerats i Sverige, säger Tomas Lennartsson, ansvarig handläggare på Energimyndigheten.

Första utlysningen öppnar i augusti
Den första utlysningen inom det nya programmet öppnas den 20 augusti och riktar sig till alla aktörer som kan bidra till att utveckla kunskapen inom området. Det kan vara företag, organisationer samt universitet och högskolor. Läs mer om utlysningen här.

Om Spara och bevara
Spara och bevara är ett forsknings- och utvecklingsprogram som Energimyndigheten driver/finansierar för att öka kunskapen om energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Programmet syftar till att utveckla och förmedla kunskap och tekniklösningar som bidrar till en energieffektivisering i dessa byggnader utan att deras värden och inventarier förstörs eller förvanskas. Mer information om programmet, projektresultat och aktuella evenemang hittar du på programmets webbplats: www.sparaochbevara.se

Utvärdering visar att programmet gett effekt
En utvärdering av den föregående programperioden visar att många av forskningsprojekten har börjat tillämpas i praktiken, och att programmet är välskött, välfungerande och har engagerade deltagare. Totalt har 46 projekt blivit beviljade inom programmet. 16 av dessa blev beviljade under den senaste och tredje perioden. Antalet ansökningar till programmet har successivt ökat från 16 ansökningar i etapp ett, till 38 stycken i etapp tre.

Bild: Pixabay