Nyheter

Ny is- och evangemangsarena med hållbarhetsfokus till Uppsala

En ny is- och evangemangsarena med hållbarhetsfokus skapas i Uppsala. Arenan beräknas stå färdig hösten 2023 och blir en viktig pusselbit för att utveckla sport och evangemangsutbudet för bredd- och elitverksamhet i Uppsala.

METOD Arkitekter kommer tillsammans med Hille Melbye Arkitekter rita Uppsalas nya Isarena. Ett uppdrag man är mycket glada och stolta över att få ta sig an.

Uppsala kommun Sport- och Rekreationsfastigheter har beslutat att tilldela METOD arkitekter uppdraget för att utveckla Uppsalas nya Isarena. En arena för ishockey på elitnivå samt nationella tävlingar i konståkning och möjlighet till större evenemang som ska byggas på Gränby sportfält i Uppsala. Ägare och uppdragsgivare till den nya Isarenan är Sport- och rekreationsfastigheter AB. Bolaget ägs av Uppsala kommun och förvaltar över ca 45 fritids-, idrotts-, evenemangs- och rekreationsfastigheter.

METOD arkitekter samarbetar med Hille Melbye arkitekter i Norge. Hille Melbye arkitekter genomför för närvarande Nya Jordal AMFI ishockeyarena i Oslo med en publikkapacitet 5 450 personer.

På Gränby sportfält finns idag IFU-arena, en anläggning för innebandy och friidrott inomhus, Arenahotellet, tre ishallar, inomhusarena för bandy och en nybyggd friidrottsarena för utomhusbruk samt en anläggning för racketsporter.

METOD Arkitekter arbetar med Arkitektur, Stadsutveckling och Affärsutveckling med inriktning mot bland annat Sport- och Arenafastigheter samt Samhällsfastigheter. Företaget bedriver verksamhet i hela Sverige och har kontor i Stockholm samt Uppsala. Metod har de senaste åren ritat ett flertal idrottsanläggningar och har utvecklat IFU Arena i Uppsala som blev utnämnd till ”Årets Sportfastighet” i Sverige 2019. Flera sport- och samhällsfastighetsprojekt pågår, där en ny innebandyarena i Rocklunda Västerås tillhör ett av de senaste projekten.

Uppsala och Gränby sportfält får genom en ny Isarena och evenemangsarena en viktig pusselbit för att utveckla sport- och evenemangsutbudet för bredd- och elitverksamhet. Anläggningen kommer att ha ett efterfrågat hållbarhetsfokus och byggnaden kommer att miljöcertifieras. Anläggningen beräknas stå färdigt hösten 2023.

– Vi är oerhört stolta och det är fantastiskt roligt att vi får förtroendet att skapa en av Uppsalas viktigast anläggningar för sport-, idrott och evenemang. Det är många föreningar och ideella krafter som under lång tid har arbetat och verkat för att få denna anläggning till stånd. Vi ser detta som möjligheter till att skapa bättre folkhälsa och utveckling för de ideella krafterna. Vi bygger samtidigt vidare för en mer hållbar stadsdel som gynnar Uppsalas samhällsutveckling och vi skapar en hemvist för ett av Uppsalas elitlag, säger Staffan Karlsson, Arkitekt SAR/MSA Partner METOD arkitekter.