Nyheter

Kristianstads största shoppingcenter får liv med gröna fasader

Kristianstad är sedan många år en stad känd för att ha en fin balans mellan byggnation och natur. Förra året invigdes nya C4 Shopping, ett shoppingcenter på 32 000 kvadratmeter endast 10 minuter utanför stadens centrum, och än idag blomstrar bygget för fullt. För att möta bygglovskrav och skapa en grönare känsla kring den högmoderna byggnaden, har Byggros AB levererat klättervajrar, som med tiden kommer att sätta en naturskön prägel på shoppingcentrets väggar.

Det är vida känt att gröna växter inte bara utgör grunden för ett hållbart miljösystem, utan att de även är viktiga för det mänskliga välbefinnandet. Därför ställs det höga krav i bygglovshandlingarna gällande hur man ersätter förlorade grönytor efter ett större bygge.

Den 20 september 2018 fick besökarna äntligen se dörrarna öppnas till C4 Shopping, Kristianstads nyaste handels-oas. Redan vid planeringen av shoppingcentret fanns önskemål om att skapa en miljö som är positiv för såväl besökare som klimat. För att möta krav ställda i bygglovshandlingarna, valde man att investera i ett klättervajersystem av rostfritt stål från Byggros AB, som ett led i att föra samman natur och struktur.

En lösning som uppfyller kraven
Redan innan ett byggprojekt sätter igång finns många faktorer att ta hänsyn till. Många hinder ska övervinnas och arbetet med att hitta smarta lösningar sätts igång. Bygglovshandlingar sätter ramar för vad som ska och måste göras och i linje med krav ställda på C4 Shopping var de ansvariga tvungna att hitta ett sätt att ersätta förlorad grönyta med ett likvärdigt alternativ. En grön fasad blev den optimala lösningen. Ola Nilsson, produktionsansvarig hos Fasab, företaget som har byggt byggnaden och är ansvariga för den yttre miljön, berättar:

– Då vi var tvungna att ersätta en stor del av det grönområde vi byggt på var en grön fasad en klockren lösning. Nu kommer en stor del av fasaden, ungefär 1500kvm, att vara heltäckt av murgröna. Det är en växt som är lätt att underhålla. Den växer fort och håller sig dessutom grön på vintern, vilket kommer att göra att byggnaden ser vacker ut året om.

Fördelar med gröna ytor
Idag är nybyggnationen större än någonsin, vilket i sin tur innebär att ett stort antal gröna ytor försvinner. Därför är det bra att byggnader på dessa ytor kan kompletteras med gröna tak och fasader. Fördelarna är flertaliga och inkluderar bland annat skydd mot UV-strålning, en minskad risk för klotter och föroreningar samt ett estetiskt mjukare intryck till hårdgjorda ytor. Paula Wright, konsult på Byggros, förklarar.

– Våra klättervajrar i rostfritt stål ger en snygg finish året om och möjligheter att skapa unika intryck är många. Alla byggnader är olika, och har olika förutsättningar, vilket resulterar i att varje projekt blir unikt. C4 Shopping är ett riktigt roligt projekt eftersom resultatet med de gröna ytorna kommer att förändra byggnadens visuella intryck, samtidigt som det bibehåller sin modernitet. Då Kristianstad är en grön stad, kommer våra gröna fasader på shoppingcentret dessutom att gå hand i hand med den naturliga miljön som omger området – något vi är väldigt glada över.

I väntan på att murgrönan på utsidan växer, kan man som besökande ta del av allt som finns inne i C4 Shopping – nämligen en stadsnära oas av butiker, restauranger och caféer.