Nyheter

Lösning i tvisten mellan byggjätten Skanskas polska underentreprenör Lambda och pensionsbolaget Fora

Lambda har hittills vägrat att betala svensk premiepension till företagets anställda som är med och bygger en ny sjukhusbyggnad som tillhör Blekingesjukhuset i Karlskrona. Men efter att ha fått ett inkassokrav på drygt 7 miljoner kronor riktat mot sig är polackerna beredda att förhandla.

Argumentet för att inte betala har varit att Lamnbda betalar premiepension i Polen och därmed följer EU:s regelverk.

Pensionsadministratören Fora, som bland annat ägs av Byggnads via LO och Svenskt Näringsliv har lämnat ärendet till inkasso. Fora hävdar att polackerna har undertecknat ett svenskt kollektivavtal och måste följa det.

– Vi hoppas på att komma fram till en lösning med Lambda så fort som möjligt. Det vore tråkigt om frågan måste gå till domstol och inte kan lösas mellan parterna, säger förbundsordföranden i Byggnads Johan Lindholm.