Nyheter

Ny detaljplan vid Malmö Centralstation fastställd – möjliggör 350 bostäder

Nu tas nästa stora steg i utvecklingen av Södra Nyhamnen intill Malmö Centralstation. Den nya detaljplanen innebär att det stationsnära läget kan kompletteras med ny bebyggelse i form av bostäder, kontor och en domstolsbyggnad.

Detaljplanen omfattar området mellan bangården och Carlsgatan och medför en utveckling av cirka 60 000 kvm bruttoarea – ett kvarter för en ny domstolsbyggnad och två kvarter för cirka 350 bostäder. Mellan husen och bangården skapas en upphöjd bangårdsterrass med ett gångstråk som binder ihop kvarteren med stationen och resandet. Detaljplanen möjliggör också en gång- och cykelbro över bangården som knyter ihop Södra Nyhamnen med centrala Malmö. Den nya bebyggelsens varierade arkitektur och höjd på husen kommer skapa en spännande front mot bangården och den äldre stadskärnan.

– Malmös entré från järnvägen kommer få en ny siluett och vi är väldigt nöjda med att vi nu kan fortsätta utvecklingen av området och möjliggöra för fler att bo och jobba nära stationen och resandet, säger Sara MacDonald, regionchef på Jernhusen.

Domstolsbyggnaden utvecklas av Castellum som har förvärvat aktuell byggrätt. De ca 350 bostäderna är fördelade på två kvarter där det är klart att Wästbygg Projektutveckling AB har förvärvat och ska utveckla den ena.