Nyheter

Ny byggtrend? – ”råbostäderna” utan skåp, innerväggar och parkett

Fenomenet ska öka möjligheten till kvarboende, erbjuda lägre priser och sänka trösklar i besparingar. 

– Bostaden är förberedd i sina tekniska system så att el och ventilation kan anslutas oavsett hur innerväggar och bjälklag sedan sätts upp, beskriver arkitekten Johan Berg för SvD.

D et ges stor frihet till arkitekten att utforma bostäderna invändigt. Konceptet finns redan utomlands, där man förser de särskilt kräsna köparna med lösningen att de själva kan anlita arkitekter. Konceptet handlar om att att ge ägaren en större frihet.

– I till exempel London säljs ”naked house” i nyproduktionen som en reaktion på en förut ”galen” bostadsmarknad, fortsätter Johan Berg till SvD.

Tidigare har nyproduktion utan interiör främst skett inom kommersiella fastigheter i Sverige. Johan Berg ska tillsammans med Oliver Thornton i sitt gemensamma bolag bygga det första exemplet på bostadsrättshus där köparen har större möjlighet att välja utformningen på bostaden.

Detta är ett pilotprojekt och Vinnova har gått in och stödjer projektet. Råbostäderna byggs i bostadsrättsföreningar i Uppsala. Ytskikten ska lämnas åt köparen men stommen ska vara satt och kvalitativ.

– Vi tycker att så kallad ”open building” är ett sätt att erbjuda lägre priser på bostadsmarknaden och sänka trösklarna genom de besparingar man kan göra. Också möjligheten till kvarboende blir en hög kvalitet, avslutar Johan Berg.