Nyheter

Ny unik VR-utbildning ger säkrare byggarbetsplatser

I dagarna hålls en unik utbildning i Karlskrona. Anställda på byggföretaget JSB får med hjälp av VR-teknik lära sig mer om riskerna med kvartsdamm och hur de ska skydda sig på arbetet.

Kvartsdamm finns i vanliga bergarter och exponeras vid exempelvis borrning, slipning och sågning i sten eller betong. För byggarbetare innebär dammet en risk för att drabbas av allvarliga och till och med dödliga sjukdomar.

– Partiklarna är så små att de inte syns, förklarar Mats Björnlund, arbetsmiljöspecialist på JSB. Det gör att det kan vara svårt att ta hänsyn till de risker som finns. Utbildningar om kvartsdamm har funnits tidigare, men vi är först i världen med att använda VR-teknik och det är väldigt spännande. VR tillför en upplevelse till undervisningen som gör att det blir både enklare och roligare att lära sig.

Maskinuthyraren Ramirent har i samarbete med företaget One Reality utvecklat den virtuella byggarbetsplatsen TwinSite™ som deltagarna besöker och går runt i när de tar på sig sina VR-headset.

– Det är en fullskalig upplevelse med bilar, verktyg, byggkranar, andra människor och allt som normalt finns på en byggarbetsplats, säger Magnus Arfors på One Reality. I denna miljö bygger vi in utbildningar inklusive den som visar hur kvartsdammet uppstår, vad som händer när man inhalerar det och hur man ska skydda sig.

VR-utbildningen arrangeras av Ramirentskolan och är ett samarbete mellan maskinuthyraren Ramirent, JSB, One Reality samt Husqvarna.

– Även Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, har varit delaktig i utbildningen, säger Mats Björnlund. Kombinationen av hans sakkunnighet och ny teknik ger en visuell och effektfull utbildning. Deltagarna får bland annat följa dammpartiklarna in i lungorna och uppleva vad som händer där.

JSB har representerat byggbranschen och fungerat som bollplank under framtagandet av utbildningen. Efter att JSB:s medarbetare har gått VR-utbildningen kommer de att göra ett kunskapstest och sedan lämna ny feedback som ytterligare förfinar utbildningen.

– Därefter går Ramirentskolan ut och erbjuder utbildningen i sitt kursprogram, säger Mats Björnlund. Byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade branscherna, så bra utbildningar om hur man minskar riskerna på arbetet behövs verkligen.

JSB med huvudkontor i Karlshamn verkar över hela Sverige inom entreprenader och projektutveckling i egen regi samt i södra Sverige även inom byggservice. Företaget har cirka 350 anställda och en årsomsättning om cirka 2,0 mdr kr.