Nyheter

Östersund är en av tre finalister i tävlingen Årets Stadskärna 2019

Östersund är nominerad till utmärkelsen Årets Stadskärna 2019. Tillsammans med Karlskrona och Åmål är Östersund en av finalisterna i kampen om utmärkelsen ”Årets Stadskärna” som utses i Linköping 22 maj.
Sedan 2015/16 har Destination Östersund tillsammans med fastighetsägare, Östersunds kommun och övrigt näringsliv samverkat och tillsammans lagt en långsiktig plan för att skapa en attraktiv och expansiv stadskärna, där en av målsättningarna varit att 2019 utses till Årets Stadskärna.
– Ett otroligt glädjande, men egentligen inte så överraskande besked. Vi har ett bra samarbete mellan alla parter som vill utveckla vår stadskärna. Det här är ett första kvitto på det, säger Bosse Svensson, kommunstyrelsens ordförande.
– Jag är stolt och glad över vårt gemensamma arbete med att utveckla Östersunds stadskärna. Det finns några utmaningar kvar att jobba med, men detta är ett bevis på att vi är på rätt väg, säger Calle Hedman, centrumutvecklare vid Destination Östersund. Han fortsätter: Vi har två starka kandidatstäder som våra medtävlande, men vi tror att vårt arbete tydligt visat juryn vår starka framtidstro, vår målmedvetenhet och de förbättringar vi gjort.
Det är ett omfattande underlag som lämnats in i samband med ansökan och juryn har också besökt de olika kandidatstäderna. För att bli nominerad till Årets Stadskärna krävs ett giltigt kvalitetscertifikat på samverkan, QM – Quality Mark, resultat baserat på strategier och handlingsplaner med tydliga mål, budget och genomförande. Graden av samverkan mellan den privata och offentliga sektorn är direkt avgörande i ansökan.
Vinnaren offentliggörs på Svenska Stadskärnors årskonferens den 22 maj i Linköping.
Priset till vinnaren är dels ett bevis på att det långsiktiga utvecklingsarbetet varit framgångsrikt, man blir en förebild för andra städer och erbjuds också möjligheten att anordna Svenska stadskärnors årskonferens nästa år.
Foto: Anette Tandberg