Nyheter

Kesko förvärvar Fresks Group

Kesko förvärvar Fresks Group, en ledande bygghandelskedja i Sverige. Fresks Group är idag en del av XL-BYGG och består av ett antal starka lokala varumärken så som Fresks, Östergyllen, Gärdin & Persson, Urban Strålins Byggvaror och Färingsö Trä. Förvärvet är ett steg i Keskos tillväxtstrategi och stärker marknadspositionen på den svenska marknaden, främst mot proffskunder inom bygg- och teknisk handel.
Keskos strategi inom bygg- och teknisk handel är att stärka sin marknadsposition i norra Europa. Förvärvet av Fresks Group från Litorina, Oscarson Invest och Fresks ledningsgrupp, är en del i den strategin.
Fresks Group har en stark marknadsposition i Sverige med 33 butiker och ca 500 medarbetare som främst servar det professionella kundsegmentet inom bygg. Nettoomsättningen (pro forma) för Fresks Group uppgick till ca 2,1 miljarder kronor och jämförbar pro forma EBITDA uppgick till 183 miljoner kronor år 2018.
– Proffsmarknaden har länge varit ett viktigt fokusområde. Detta förvärv ger oss möjlighet att snabbt växa och ta marknadsandelar inom det segmentet. Fresks har en stark lokal position, hög kompetensnivå och en lönsam tillväxt vilket är ett bra komplement till vår nuvarande svenska verksamhet. Jag vill passa på att hälsa våra nya kollegor, leverantörer och kunder varmt välkomna till Kesko Sverige, säger Endre Espeseth, landschef, Kesko Sverige.
– Jag är övertygad om att det här förvärvet blir bra för båda parter och det faktum att vi spelar en nyckelroll i Keskos satsning på proffsmarknaden känns självklart oerhört stimulerande. Jag är mycket stolt över detta erkännande som har möjliggjorts av våra eminenta medarbetare och deras starka kundrelationer, säger Leif Lindholm, VD Fresks Group.
Kesko är en av de ledande aktörerna inom bygg- och teknisk handel i norra Europa, med verksamhet i åtta länder. Keskos division för bygg- och teknisk handel i norra Europa hade 2018 en butiksförsäljning (pro forma) på 4,9 miljarder euro.
Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket.
Bild: Kesko