Nyheter

Branäs satsar stort på skidområdet

Efter några år av boendeexpansion satsar Branäs stort på att bygga ut och stärka skidområdet till säsongen 2019/20 med bland annat en ny 6-stols expresslift och en ny nedfart från toppen av berget.
Liften, en 6-stols expresslift från Doppelmayr, ersätter två befintliga liftar i det så kallade Sjöområdet i norra delen av Branäsberget men kommer trots det att fördubbla liftkapaciteten i området.
Även skidområdet utökas då den befintliga släpliften har delat området i två delar. Nu skapas ett stort och brett skidområde med spännande skogsdungar och stigar för de minsta.
– Sjöområdet är oerhört populärt och vi har sett ett behov av en liftkapacitetsökning. Nu har vi tillsammans med utvecklarna på Doppelmayr hittat en lösning som garanterar liftkapaciteten under lång tid framåt. Genom att vi tar bort den släplift som tidigare skurit av området kommer det här att bli ett helt unikt område med stora härliga skidytor, säger Branäsgruppens VD Anders Kjällström.
Den nya expressliften blir 850 meter lång och har en kapacitet på 2600 personer per timme. Det skall jämföras med de två befintliga liftarna i området haft en kapacitet på 1300 personer per timme.
Den sammanlagda kostnaden på liftsatsningen landar på 50 miljoner kronor.
Ny nedfart från toppen
Från Branäsbergets topp, norr om den ikoniska Storbacken, anläggs en ny blå nedfart. Nedfarten kommer att avlasta de tre nedfarter som leder ned till byn idag och skapa en bättre skidupplevelse även i de befintliga backarna. Nedfarten går genom tät och tung granskog och utsikten över Branäsdalen är hänförande.
– Att ta sig ned från toppen kan vara lite krävande för våra lite yngre gäster. Därför har det varit en stark efterfrågan på en nedfart med snällare lutning från toppen ned till byn. Den här nya nedfarten kommer att vara snällare i lutningen men den följer terrängen på ett mjukt sätt och kommer bjuda på härlig åkning även för de lite mer erfarna åkarna, tillägger Branäs Platschef Henrik Lööv.
Med markarbeten och snösystem landar satsningen på dryga 7 miljoner kronor.
Rekordsäsong och nya investeringar
Fortfarande återstår några veckor av säsongen men allt pekar på att Branäs följer upp förra årets rekordsäsong med nya rekord.
– Vi har inte sammanställt allt ännu men boendebokningarna ser ut att landa på en treprocentig ökning. Det känns fantastiskt att vi kan följa upp förra årets rekord på det här sättet och det ger oss möjlighet att fortsätta investera och satsa framåt, avslutar Branäsgruppens Försäljningschef Mikael Elford.
Totalt investerar Branäsgruppen 61 miljoner kronor i Branäs inför säsongen 2019/20.
Bilden:
Nya 6-stols expressliften redo till säsongen 2019/20.
Foto: Branäsgruppen