Nyheter

Träseminarium i Åre

I slutet på mars är det som finast att besöka Åre och Copperhill Mountain Lodge. I AIX arkitektsamarbete med Peter Bohlin föreställde man sig härliga stunder i eftermiddagssolen på hotellets balkonger och terrasser. När hotellet invigdes 2008 var det med sina nästan 20 000 kvm ett av Europas största trähus.
Idag är Copperhills omfattande träkonstruktion en symbol för Åre kommuns vilja att marknadsföra en grön och hållbar samhällsutveckling.
Den 26 mars arrangerar AIX tillsammans med Åre Kommun, Årehus AB, med flera, Åre Wood Innovation Summit på Copperhill – en konferens i samband med Åre Business Forum. På seminariet kommer samtal att föras om landsbygdsutveckling och hållbar turistindustri med utgångspunkt från den attraktionskraft som finns i flera av kommunens samhällen. I Duved som ligger ca en mil från Åre har det kommunala fastighetsbolaget Årehus nyligen förverkligat 39 miljö- och ytsmarta lägenheter i kvarteret Trägården.
Bakgrunden är bland annat de höga kostnaderna för boende i samhället Åre. AIX har därför tagit fram ett instegs- och integrationsboende för ungdomar och inflyttare. Huset innehåller mestadels ettor och yteffektiva tvåor och treor samt lokaler för offentlig verksamhet. Konstruktionen baseras på CLT, massiva träelement, platta paket för bärande väggar och bjälklag som snabbt monteras till ett tätt tak över fyra våningar.
Huset sträcker sig en bit längs samhällets bygata, Karolinervägen och utgör pilotprojekt för Duveds nya gaturum. Trägården blev uthyrt och inflyttat på rekordtid. Bostäderna är med sina ekonomiskt tillgängliga hyror och placeringen mitt i byn socialt hållbara. Projektet har också visat sig ekonomiskt hållbart för byggherren och huset är därutöver genom konstruktionen i trä och solceller på taket även miljötekniskt hållbart. Konceptet för kvarteret Trägården borde gå att använda på många andra håll, kanske även i storstäderna.
Bilden:
Fjällhotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre Björnen.
Foto: Jonas Kullman